Hrvatska
StoryEditor

Odzvonilo dvojezičnim pločama u Vukovaru

17. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Vukovarsko Gradsko vijeće većinom glasova izglasalo je u ponedjeljak izmjene gradskog Statuta po kojima nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru.

Na prijedlog gradonačelnika Ivana Penave većinom glasova zastupnika u Gradskom vijeću izglasane su izmjene i dopune Statuta grada Vukovara. Najvažnija promjena je ta da na javnim objektima u Vukovaru neće biti postavljane dvojezične ploče. Također, moguće je sviranje himne ili svečane pjesme nacionalne manjine ali tek nakon intoniranja hrvatske himne.

Usto, uz prethodnu suglasnost moguće je ostvariti korespondenciju na jeziku manjine, a Gradsko vijeće je uzelo u obvezu svakog listopada donositi odluku o tome koliki je stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, te da u skladu s raspravljenim i donesenim zaključcima donosi odluku o mogućnosti, odnosno potrebi proširivanja opsega osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine koji žive u Gradu Vukovaru novim pravima.

Gradsko vijeće je obvezano Statutom da najkasnije svake druge godine, donosi dopunu Statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Vukovara priznaju prethodno dogovorena nova prava.

Valja napomenuti kako su izmjenu Statuta podržali vijećnici HDZ-a, HKS-a i HDSSB-a dok su protiv bili vijećnici SDSS-a i SNS-a. Vijećnici SDP-a odbili su se izjasnili tijekom glasovanja.

28. travanj 2024 15:33