Hrvatska
StoryEditor

Offset: Šveđani MORH-u ponudu predaju 10. listopada

05. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Zadnja ponuda švedske državne tvrtke FXM, ovlaštene za izvoz vojne tehnologije, u kojoj nudi osvježene uvjete Hrvatskoj za nabavu švedskih borbenih zrakoplova gripen, bit će predana MORH-u 10. listopada, piše Večernji list.

Šveđani, naime, čekaju već pet godina da se RH odluči koji će borbeni lovac izabrati kao zamjenu starim MiG-ovima 21. i prethodne ponude uključivale su offset poslove, kao što je gradnja posebnih opskrbnih brodova (u Uljaniku), no sada se najavljuje da bi u ponudi švedske države bila uključena čak i kupnja jednog hrvatskog brodogradilišta.

Šveđanima nije promaklo da iz Bruxellesa stižu kritike hrvatskoj Vladi jer nije završila privatizaciju državnih brodogradilišta. Čak se spominje i opasnost da zbog toga dođe i do odgode prijama, određenog za 1. srpnja 2013. Iz neslužbenih izvora Večernji saznaje da bi kupac u tom brodogradilištu proizvodio brodova u vrijednosti od 100 milijuna američkih dolara godišnje.

Premda su riječki mediji odmah zaključili da se radi o mogućoj kupnji brodogradilišta 3. maj, dolaze informacije da nije nužno riječ o tom brodogradilištu. Sve švedske ponude sadržavale su jamstvo švedske vlade da će hrvatska industrija zauzvrat, kroz offset, zaraditi minimalno 100 posto vrijednosti ugovorene cijene gripena. Nakon što bude predana i zadnja ponuda, analizirat će je povjerenstvo, a Vijeće za obranu tada će donijeti odluku idu li stari MiG-ovi u još jedan remont ili će se Hrvatska odlučiti za gospodarsku suradnju i nabavu suvremenih lovaca.

07. svibanj 2024 02:43