Hrvatska
StoryEditor

Okrugli stol: E-cigarete mogu biti instrument za smanjenje broja pušača

03. Travanj 2017.

Umjesto restriktivnog pristupa e-cigaretama, koji se predlaže kroz izmjene Zakona o uporabi duhanskih proizvoda, one mogu biti dobar instrument za smanjenje broja od 1,2 milijuna pušača u Hrvatskoj, budući da su brojne studije pokazale da sadrže značajno manje štetnih tvari od klasičnih cigareta, rečeno je u ponedjeljak na okruglom stolu "E-cigareta: porok ili sredstvo za odvikavanje", koji su organizirale Hrvatska udruga poslodavaca i tvrtka British American Tabacco (BAT).

>>>Kujundžić o zabrani e-cigareta: One su manje zlo, ali to je i stvar navada, poruka i psihologije

Hrvatska je trenutno u procesu usklađivanja Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda s EU Direktivom koja zahtijeva i regulaciju e-cigareta i nove generacije proizvoda koji do sada u Hrvatskoj nisu bili regulirani. Tako se predlaže ujednačavanje postupanja prema e-cigaretama  i spremnicima koji sadrže nikotin s ostalim duhanskim proizvodima, te zabranjuje pušenje i konzumiranje svih vrsta e-cigareta u prostorima gdje pušenje nije dopušteno.

Pomoćnica ministra Vera Katalenić Janković rekla je da su zakonske izmjene pred drugim saborskim čitanjem, a ideja vodilja Ministarstva zdravstva bila je da se na sve oblike pušenje pokuša utjecati preventivno.

Diana Mayer iz HZJZ_a ukazala je na rezultate istraživanja pušenja među mladima po kojima je Hrvatska na visokom trećem mjestu u Europi, pri čemu se 10 posto tinejdžera između 13 i 15 godina izjasnilo da je probalo i e-cigarete. U Hrvatskoj nisu istraženi stvarni razmjeri korištenja e-cigareta, dodala je.

Predsjednik Udruge osobnih isparivača CHROM Filip Tokić kaže da je u Hrvatskoj danas oko 150.000 korisnika e-cigareta i tvrdi da su svi oni bivši pušači. Prodavači e-cigareta zamijetili su veći interes mladih za e-cigaretama te su samoinicijativno prije godinu dana zabranili prodaju mlađima od 18 godina, kazao je Tokić.

Svi pokušaji smanjenja broja pušača bez rezultata

Ognjen Brborović sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta upozorio je da su sva dosadašnja nastojanja za smanjenjem broja pušača u Hrvatskoj ostala bez rezultata pa e-cigarete treba preporučiti kao dobro došlu mjeru odvikavanja od pušenja.

O  njihovoj prednosti u odnosu na klasične cigarete govorio je James Murphy iz BAT-a. Predočio je rezultate nekoliko studija koje su pokazale da e-cigarete sadrže višestruko manje štetnih kemijskih supstanci i značajno manje onečišćuju okoliš, a mogu biti i 95 posto manje riskantne u odnosu na klasične cigarete.

Radovan Fuchs iz Instituta za medicinska istraživanja ističe da kao toksikolog na temelju toksikoloških rezultata i procjeni rizika može reći da su e-cigarete manje rizične, ali smatra da ih ne bi trebalo popularizirati.

Fuchs kaže da bi Ministarstvo zdravstva svakako trebalo regulirati otopine za e-cigarete, kako u promet ne bi dospjeli neprovjereni pripravci, pri čemu bi svaka otopina trebala proći toksikološku provjeru u nekoj od ovlaštenih institucija.

18. travanj 2024 16:28