16. srpanj 2012.

Okvir za dogovor 21,6 milijardi kuna

Nakon prošlotjednog neuspjeha pregovora o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, jer su četiri sindikata odbila potpisati Dodatak TKU-u kojim se smanjuju materijalna prava javnih službenika, danas su se pregovarački odbori Vlade i osam sindikata javnih službi ponovno sastali u Banskim dvorima kako bi pokušali ipak postići dogovor prije nego TKU bude upućen na arbitražu.

Vlada je u petak najavila da će zatražiti postupak arbitraže koja bi trebala odlučiti jesu li potpisi čelnika četiriju sindikata koji predstavljaju tri djelatnosti (zdravstvo, kultura i socijalna skrb) dovoljni da se TKU odnosi na sve javne službe. Dolazeći na današnji sastanak, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović izjavio je novinarima kako "ono što gube učitelji i profesori nepotpisivanjem TKU-a nije vrijedno taštine nekih sindikalnih čelnika".Vlada je, naime, najavila kako u slučaju da ne dođe do potpisivanja Dodatka TKU-u neće ozakoniti uredbu o dodatku na složenost poslova iz 2003. godine, zahvaljujući kojoj prosvjetari primaju dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto, iako je uredba istekla još 2004. godine. Zbog toga bi zaposlenima u prosvjeti plaće u kolovozu mogle pasti između 120 i 600 kuna.

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec, koji je u petak odbio potpisati Dodatak TKU-u, rekao je kako se nada da će danas prevladati razum te se pozvao na izjavu premijera Zorana Milanovića kako se ono čega se sada sindikati odriču u bolja vremena može vratiti. Četiri sindikata dosad su inzistirala da se Vlada obveže na vraćanje ukinutih materijalnih prava nakon što prođe kriza.Ako to Vlada ni danas ne prihvati, čelnici tih sindikata najavili su da će ponovno odbiti potpisati Dodatak TKU-u, te će o tome na jesen provesti referendum među članstvom.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je Vladu da će u tom slučaju pokazati kako nije odgovorna prema javnim financijama, jer će sve to doći na naplatu kroz sudske tužbe koje će podići članovi tih sindikata. Odbacio je optužbe da se sindikati inate oko smanjivanja materijalnih prava, iako bi im trebalo biti jasno da ne mogu zadržati regrese i božićnice za svoje članstvo u uvjetima opće krize i besparice, te je ustvrdio da su Vladinim pregovaračima važnije njihove taštine od interesa nacije.Vlada neće prihvatiti obvezu vraćanja onoga čega bi se javni službenici sada trebali odreći jer želi dugoročno smanjiti cijenu rada, odnosno želi za stalno ukinuti ta materijalna prava, ustvrdio je Ribić.

Potpisivanjem Dodatka TKU-u sindikati javnih službi ostali bi bez božićnice za ovu i iduću, te regresa za iduću godinu, jubilarne nagrade dobili bi samo zaposlenici s 35 i više godina staža, dnevnica bi se smanjila sa 170 na 150 kuna, a naknada za prijevoz plaćala bi se samo na temelju računa, pri čemu je ne bi primali oni koji stanuju unutar dva kilometra udaljenosti od posla. Oni koji se na posao voze svojim automobilom na veće udaljenosti dobili bi povrat 75 posto troškova.

Predstavnici Vlade pak cijelo vrijeme ističu kako im je okvir za dogovor 21,6 milijardi kuna, koliko je ove godine u proračunu predviđeno za 240.000 javnih i državnih službenika, te da se na toj stavci moraju postići uštede od dvije milijarde kuna. Te su uštede pronašli u smanjenju materijalnih prava, uz obećanje da neće dirati plaće te da će sačuvati radna mjesta, što bi u trenutnoj krizi zaposlenima trebalo biti najvažnije.