Hrvatska
StoryEditor

Oni svojim primjerom pokazuju koji je put Hrvatske za izlazak iz krize

27. Ožujak 2015.
Piše:
Ato Markin

I dok je struka podijeljena, nedavno su se čitatelji u Liderovom Fight clubu izjasnili kako je Hrvatska izašla iz recesije. Brojke pokazuju "stidljivi plus". No što se doista događa?

Je li Hrvatska doista izašla iz krize, što se događa na poduzetničkoj sceni Gordani Gelenčer otkrili su sami poduzetnici - Ivan Topčić, Blaženka Urbanke, Ivan Gabrić i Robert Berišić. Vide se neki sitni pomaci u plaćanjima (i međusobnim plaćanjima poduzetnika i između njih i države), narudžbama, izvozu, dobiti.... No, je li to sve ili ima još nekih (značajnijih) pomaka možete pročitati tijekom vikenda na portalu liderpress.hr.

Hrvatsko je gospodarstvo u krizi već godinama, a pošteđeni nisu ni veliki ni mali. Prve reakcije na krizu obično su različite mjere za kontrolu troškova. Tko to do sada nije napravio, vjerojatno više ne radi ili ide prema brodolomu. Za razliku od sustavnog pristupa rezanju troškova, postizanju rasta često se prilazi manje sustavno, pa se tako može čuti da se nekom poduzeću ‘dogodio‘ uspjeh. U većini slučajeva to nije točno – rast je u pravilu rezultat promišljenog, kontroliranog i strukturiranog rada.  Ovaj vikend Tomislav Čorak piše o četiri koraka do uvođenja sljedeće velike stvari na tržište.

Za vikend na portalu liderpress.hr možete pročitati i tekst pod nazivom - Internetske platforme slobodnjacima povećavaju zaradu koji potpisuje Valentina Starčević.  Znate li da freelanceri svoje usluge vrlo uspješno mogu ponuditi na internetskim platformama? Istraživanja platforme Elance pokazuje da je 57 posto onih koji nalaze posao preko platformi povećalo zaradu te da 62 posto slobodnjaka radi uglavnom na dva do šest poslova odjednom. Nažalost, u Hrvatskoj nije zaživjela ni jedna platforma koja se može mjeriti po funkcionalnostima s velikim globalnim igračima poput oDeska, Elancea ili Freelancer.com što nije ni čudno jer je ideja takvih platformi okupiti što veći broj korisnika i provesti veći broj poslovnih transakcija. 

Luka Fišić vam za vikend donosi priču o Hrvatskom kišobranu. Znate li da je proizvodnja ovog hrvatskog proizvoda započela u kaznionici u Lipovici? Danas tvrtka zapošljava 33 djelatnika, a u proizvodnji koja je premještena u Zaprešić sudjeluju i umjetnici poput  Ivane Popović , Juraja Zigmana, Ivice Klarića, te slikarice Anite Krolo.

Znate li što je GoGreen? Priču o ovom projektu koji u jednu cjelinu zaokružuje razne srodne djelatnosti donosi vam Miro Soldić.

Najveći naglasak je stavljen na tržnicu koja je zamišljena kao konceptualna platforma na kojoj dobavljači zakupljuju svoje prodajno mjesto, a prati je i  GoGreen WorkUp Ambienta kolaborativni sustav ureda s ciljem da start-up tvrtkama koje su u komplementarnim djelatnostima s projektom osigura lagan i jednostavan početak. Kako bi zaokružili cjelinu u sklopu GoGreena će klijentima nuditi i Healthy Box uslugu koja će se brinuti za izbalansiranost prehrane klijenata, kao i program ‘Treniraj s nama‘ koji će im u najkraćem mogućem roku omogućiti da izgrade tijelo koje su oduvijek željeli. 

Naravno, to nije sve. Liderpress.hr vam za vikend donosi i priče o novom, tajnom igraču na tržištu električne energije. Također možete saznati sve i o tvrtki iCat koja u partnerstvu sa zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje, Končarevim institutom i Gradom Šibenikom razvija projekt gradnje brodova na električni pogon, koji bi spajali obalu i otoke. Za vikend vam otkrivamo i tko su najplaćeniji glumci i glumice Hollywooda, zašto će teleoperateri na roamingu i dalje zarađivati te zašto Goran Litvan navija za Zorana Milanovića.

17. travanj 2024 09:15