Hrvatska
StoryEditor

Opačić o outsourcingu: Ništa se ne mijenja osim poslodavca

29. Travanj 2014.
Piše:
liderhrt

Konferencija o modelima učinkovitog upravljanja neosnovnim djelatnostima u javnom sektoru, potvrdila je oprečne stavove poslodavaca, sindikata i Vlade o outsourcingu odnosno izdvajanju pratećih djelatnosti u javnom sektoru.

Ta je mogućnost otvorena i o njoj Vlada intenzivno razmišlja, uz privremeni izuzetak zdravstva, potvrdila je na konferenciji potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Ona smatra da je prelazak zaposlenih koji se ne bave osnovnom djelatnošću ustanova u kojima su zaposleni, kod novog, čitaj privatnog, poslodavca, najracionalnije rješenje za smanjenje troškova. Naglašava da bi takvi radnici prelaskom kod novog poslodavca očuvali radna mjesta i prava iz radnog odnosa.

Smatramo da je najbolji model upravljanja neosnovnim djelatnostnima u javnoj upravi, onaj po kojem ćemo posao dati onima kojima su čišćenje, pranje i ostale pomoćne djelatnosti temeljni posao. Imamo nejednake standarde, cijene su različite i moramo ujednačiti standarde jer više tako ne može, rekla je u središnjem Dnevniku potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Na jednu do pet godina, koliko je predviđeno europskom direktivom, zaštitit ćemo radnike, sva njihova radnička prava. To znači da nitko neće ostati bez posla, imat će zaštićena prava kolektivnim ugovorom kao i sada u državnom sektoru. U tom im se dijelu ništa ne mijenja, osim što mijenjaju poslodavca, rekla je Opačić. Pozvala je sindikate da ponovno sjednu za stol.

25. travanj 2024 04:14