Hrvatska
StoryEditor

Opcija dolaska novog partnera otvorena je i s Hrvatske i s MOL-ove strane

13. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Pregovori s MOL-om su tvrda igra, a opcija dolaska novog partnera otvorena je i s Hrvatske i s MOL-ove strane, tvrdi predstojnik Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

U razgovoru za Novi list Pejnović je kazao kako ‘kad netko tko je već suvlasnik objavi da razmišlja da izađe iz vlasništva i kad njihova vlada to traži, onda je logično da i mi tako razmišljamo‘.

Kad je donesena odluka da se s Inom ide po tržišnom principu postavljene su, kaže, dvije grupe ciljeva - jedni su oni unutar samog trgovačkog društva, a druga grupa su bili nacionalni razvojni interesi. U međuvremenu je došlo do širih poremećaja na tržištu u Europi, došle su generacije novih automobila, potrošnja je pala svuda u svijetu.

- U tim uvjetima očito je naš partner MOL uspio da se u Mađarskoj i Slovačkoj realiziraju one svari koje smo i mi u Hrvatskoj postavili kao nacionalne interese. Njihove investicije su išle u mađarske i slovačke rafinerije, a ne u hrvatske. U tom smislu hrvatska vlast ima dosta veliku odgovornost za zakašnjelo reagiranje. Ovo kako smo mi sada reagirali bilo je nužno učiniti najkasnije 2008. godine, ali naš tadašnji premijer je tvrdio da nema krize. Mađari su značajno unaprijedili unutarnje poslovanje Ine, ali su stradali nacionalni ekonomski interesi. Mađarski partner je više pazio na svoje ciljeve nego hrvatska vlast na svoje ciljeve – kazao je Pejnović koji smatra kako još uvijek nije kasno za rješavanje nastale situacije.

- Mislim da ćemo našim dosljednim stavom doći do tih rješenja. Jedno od rješenja je i zamjena partnera o čemu i sam MOL razmišlja i što je najavio. Međutim, zamjena partnera je složena operacija na tržištu. Nema baš puno onih koji se nude. Ima puno rafinerija i tvrtki koji prodaju za nisku cijenu. Naša je osnovna ideja da ono što je u funkciji rasta hrvatskog BDP-a nema alternativu – zaključio je Pejnović koji se nada da je ‘varijanta s novim partnerom bliža‘.

27. travanj 2024 18:02