Hrvatska
StoryEditor

Općinski sud u Zagrebu odbacio tužbu građana zaduženih u švicarcima

11. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Nakon presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske o pitanju promjenjivosti kamatnih stopa, jedan je manji broj građana zaduženih u švicarskim francima (CHF) podnio tužbe protiv banaka. Smatrali su da imaju podloge zahtijevati da se kamata reobračuna kao da je od početka otplate u primjeni ona kamatna stopa koja je vrijedila u vrijeme odobrenja kredita, kao da je ista stopa ugovorena kao fiksna kamatna stopa.

Općinski građanski sud u Zagrebu o ovom pitanju sada je po prvi puta presudio, te odbio navedeni tužbeni zahtjev u cijelosti. Prema mišljenju sudu, naime, Zakon o obveznim odnosima izrijekom dopušta ugovaranje promjenjive kamatne stope, a odredba o promjenjivosti kamatne stope nije zabranjena i stoga nije ništetna, jer nije protivna prisilnom propisu. Stoga su konkretne kamatne stope koje su bile u primjeni u konkretnom ugovoru, određene na temelju ugovorne ovlasti, čiji je smisao prilagodba kamatne stope uvjetima na tržištu, pa se ne može smatrati da kamatna stopa nije odrediva, smatra sud koji ističe i kako nijedna od primijenjenih kamatnih stopa ne prelazi zakonom najvišu dopuštenu stopu ugovorne kamate.

Stoga je Sud u cijelosti odbio tužbeni zahtjev i zaštitio ugovor onako kako je sklopljen.

U istom predmetu, odbijajući i dio zahtjeva koji se odnosio na pobijanje valutne klauzule, Sud je, između ostaloga, ustvrdio kako pitanje o tome je li se ili nije tužena banka u valuti CHF zaduživala u inozemstvu uopće nije od značaja za rješenje spora, jer odnos tužene banke s njenim vjerovnicima nije relevantan za utvrđenje konkretnog pravnog odnosa tužene banke i tužitelja. Sud je stoga zaključio da o pitanju zaduženosti tužene banke u inozemstvu nema nikakve potrebe raspravljati.

Navedena presuda u svim bitnim momentima korespondira ranijoj pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Pazinu, donesenoj u drugom predmetu o istom bitnom pitanju valjanosti promjenjivih kamatnih stopa.

25. travanj 2024 14:12