Hrvatska
StoryEditor

Oprez! Stiže toplinski val

15. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava građane, a osobito starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike, da tijekom toplinskog vala sljedeća četiri dana izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati.

Treba izbjegavati naporan fizički rad, rashladiti tijelo tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi, a upozorava se i da se ne ostavljaju djeca ili životinje u parkiranom vozilu. Treba piti redovito i dovoljno tekućine, izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jesti treba češće manje obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama. Za vrućina preporučuje se lagana široka svijetla odjeća od prirodnih materijala, zaštita šeširom širokog oboda ili kapom, te sunčanim naočalama.

Poželjno je rashladiti dom, sobnu temperaturu držati ispod 32 Celzijeva stupnja danju i ispod 24 stupnja noću. Preporučuje se noćno rashlađivanje stana zračenjem, a temperaturu u stanu snizit će i obješeni mokri ručnici.  Osobama s kroničnim bolestima savjetuje se da se konzultiraju s liječnikom, te da se s njim posavjetuju i o utjecaju lijekova koje uzimaju na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova. Ministarstvo preporučuje građanima da zapišu važne brojeve - Hitna pomoć 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112. Ministarstvo također upozorava građane da trebaju biti u kontaktu s prijateljima i susjedima koji su sami kako bi im pomogli, osobito ako su pod rizikom. Detaljne informacije o zaštiti od velikih vrućina mogu se naći na web stranici www.zdravlje.hr

20. travanj 2024 05:03