Hrvatska
StoryEditor

Optimizam za sada prevladava

14. Siječanj 2016.

Čini se kako blagi optimizam prevladava. Čitatelji Liderpress.hr svoje glasove više su priklonili Petru Lovriću, predsjedniku Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u, koji je sklon tezi počne li država odmah rezati propise, poduzetnicima će biti bolje.

Iako je takvo nešto još uvijek u sferi želje, ipak je 56 posto glasova išlo Lovriću.

- Osjeti se optimizam u društvu, blagi optimizam s obzirom na posljednjih nekoliko kvartala rasta. Sada država, odnosno nova Vlada ima sjajnu priliku iskoristiti taj blagi optimizam i srezati sve nepotrebne propise poduzetnicima kako bi im olakšalo poslovanje i kako bi oni mogli izraziti svoju punu kreativnost. Država mora preuzeti mentorsku ulogu prema poduzetnicima, a ne represivno kao do sada – kazao je Lovrić.

S druge strane, 44 posto čitatelja odlučilo se prikloniti iskustvu Ljube Jurčića, nekadašnjem ministru gospodarstva koji tvrdi kako neće biti nikakvih promjena u 2016. godini te da će biti kao i prošle.

- Administracija, birokracija i porezi – sve će biti isto. Dobijemo li novu Vladu, a trebali bi, dok oni donesu nove uredbe, propise i zakone, to će potrajati, pogotovo što će dio tih propisa vjerojatno stupati na snagu tek 1. siječnja 2017. godine. Gospodarstvo je kao bombarder – težak je i trom. Može Vlada i brzinski donijeti propise, no trebat će puno vremena da se sustav uhoda. Otvaranje poduzeća i Hrvatskoj nije toliki problem, problem je nedostatak proizvodnje. Toga nemamo. I kada bi se krenulo u takve projekte, dok se oni izgrade i dok se proizvodi nađu na tržištu, potrebno je itekako puno vremena. U ovoj godini može se propisati puno novih promjena, ali efekti toga tek će se eventualno vidjeti idućih godina. Naime, sve se zapravo događa inercijom u Hrvatskoj, pa će tako i ovo – tvrdi Jurčić.

06. svibanj 2024 02:46