Hrvatska
StoryEditor

Osam ključnih promjena za budućnost Hrvatske

28. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Poplave u Slavoniji najnovija su potvrda prijetnji od klimatskih promjena. No to je samo jedan od uzroka nevolje u kojoj je čovječanstvo. Učinkovito suočavanje s izazovima traži višu fazu razvoja. Kakve su posljedice za Hrvatsku i kako će utjecati na poslovanje u budućnosti? ‘Kapitalizam 3.0‘ neće preko noći preokrenuti navike u biznisu, ali uskoro će ga osjećati svaki poduzetnik.

Donosimo stoga prijedloge za razvoj ključnih sustava u Hrvatskoj:

1. Politički sustavKao što se u jednom od tekstova konstatira: ‘Ključ svega je strukturiranje političkog sustava na način da se uvažava mišljenje javnosti i prijedlozi širega kruga ljudi.‘ Riječ je o ‘zatvaranju kruga‘ između građana i izabranih političara. Mehanizmi kojima se to može ostvariti su: omogućavanje izbora konkretne osobe, definiranje izborne osnovice (‘baze‘) za svakoga saborskog zastupnika, uspostavljanje kanala neposredne komunikacije (npr. objavljivanjem elektroničke adrese članova Sabora, uvođenjem prakse redovnih mjesečnih sastanaka saborskih zastupnika s građanima...)

2. Sustav javne upraveSustav javne uprave predstavlja ‘infrastrukturu’ za kreiranje i provedbu promjena u svim ostalim sustavima. Promjene u javnoj upravi trebale bi obuhvatiti ‘redizajn sustava’ (npr. analizu i redizajn postojeće organizacijske strukture, poslovnih procesa), promjenu organizacijske kulture (tj. sustava vrijednosti i normi ponašanja) te promjenu svrhe sustava (tako da doista postane ‘javni servis’). No bez transformacije političkog sustava predložene promjene u javnoj upravi nisu moguće.

3. Sustav lokalne samouprave i upraveTijekom nekoliko posljednjih godina mnoge lokalne zajednice bile su izložene stresu izazvanim poplavama, sušama, niskim temperaturama... Dodatni uzrok stresa predstavljaju i mjere aktualne administracije (npr. spajanje bolnica). Imajući u vidu neke od gore spomenutih trendova (npr. klimatske promjene) može se očekivati rast učestalosti i intenziteta takvih događaja. Stoga se postavlja ključno pitanje: Što bi trebalo početi poduzimati danas kako bi se unaprijedila otpornost (eng. resiliance) lokalnih zajednica na šokove? Za početak bilo bi potrebno napraviti analizu postojećeg sustava - ali ne samo s ekonomskog, nego i političkog aspekta.

4. Sustav pravosuđaPromjene u sustavu pravosuđa trebale bi obuhvatiti daljnje jačanje samostalnosti pravosudnih institucija (riječ je o intervencijama na razini redizajna sustava), uz istovremenu promjenu načina njihova funkcioniranja (što prodrazumijeva i promjenu načina razmišljanja).

5. Sustav upravljanja javnim poduzećimaPromjene sustava upravljanja javnim poduzećima trebale bi obuhvatiti uvođenje prakse izbora članova upravljačkih tijela putem javnog natječaja te uspostavu sustava korporativnog upravljanja u skladu s najboljom svjetskom praksom. Od novih uprava zahtijevati postavljanje ambicioznih ciljeva (sukladnih koncepciji ‘društveno odgovornog poslovanja’) te pratiti njihovo ostvarivanje.

6. Proizvodnja hraneIdentificirati razinu samodostatnosti u proizvodnji osnovnih prehrambenih proizvoda te odrediti prioritete. Nakon toga bilo bi potrebno okupiti sve dionike, analizirati postojeće stanje u lancima opskrbe i napraviti potrebne promjene. Jedna od najvažnijih od njih trebala bi se odnositi na razvoj od dosad dominatnog egosustava svijesti (koji je i doveo do ‘pomora’ proizvođača u nekim sustavima) prema ekosustavu svijesti.

7. Proizvodnja energijeU tom segmentu treba istodobno težiti povećanju razine samodostatnosti i smanjenju emisije CO2.

8. Promjene u tvrtkama i institucijamaProces evolucije društva prema modelu kapitalizma 3.0 nužno zahtijeva iniciranje procesa evolucije tvrtki prema višim razinama razvoja (npr. u vidu usvajanja i djelovanja u skladu s načelima društveno odgovornog poslovanja).

19. travanj 2024 01:08