Hrvatska
StoryEditor

Osiguratelji su važan zamašnjak razvoja financijskog sektora i ukupnog gospodarstva

05. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Novo zakonodavstvo koje donosi Solvency II potrošačima će pružiti više povjerenja u proizvode osiguranja, omogućiti nastavak stabilnosti sektora osiguranja i povećanje konkurentnosti osiguratelja

U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje i Hrvatske gospodarske komore, od 4. do 6. studenog 2015. godine, u Opatiji se održava međunarodna znanstveno-stručna konferencija o osiguranju “Dani hrvatskog osiguranja”.

Osiguravatelji su važan zamašnjak financijskog sektora i ukupnog gospodarstva, a za razvoj im uz inovativnost i kreativnost, valja podizati javnu svijesti o važnosti osiguranja, rečeno je u četvrtak na otvaranju Dana hrvatskog osiguranja. Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher rekao je da su prema najnovijim istraživanjima, osigurane tek dvije trećine građana Hrvatske, a da ih čak 82 posto nema osobno osiguranje što je prilika za osiguravatelje. Hrvatsko tržište osiguranja kaska za Europskom unijom, rekao je Zaher navodeći da je bruto premija u BDP-u lani bila svega 2,6 posto, dok je  prosjek  Europske unije 7,7 posto. Dobra vijest je da tržište životnih osiguranja raste, a manje dobra da će osiguravajuća društva zbog novog regulatornog okvira u sljedeće četiri godine trebati dokapitalizaciju od više stotina milijuna kuna, upozorava Zaher i najavljuje zauzimanje Komore za ublažavanje zakonske regulative. Po njegovoj ocjeni, na rezultate osiguravatelja nepovoljno utječe nedovoljna educiranost gospodarstvenika, ali i samih agenata te će Komora, kako je rekao, pojačati aktivnosti na njihovom povezivanju i edukaciji.

Pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar Miljenko Fičor ocjenjuje da je osiguranje značajni faktor stabilnosti financijskog sustava te da bi moglo doprinijeti i u drugim segmentima, primjerice dati veći doprinos financijskom opismenjavanju. Predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje Damir Zorić kazao je da životna osiguranja rastu zbog jednokratnih uplata, da je ukupna premija u životnom osiguranju narasla, ali da je pad izražen u obveznom automobilskom osiguranju, zbog liberalizacije i pada cijena. Taj je pad djelomice kompenziran rastom kaska i razvitkom drugih vrsta osiguranja, a u zadnja dva mjeseca padajući trend je zaustavljen i prosječne cijene rastu, kaže Zorić.

Predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Petar-Pierre Matek ocijenio je da će se sve više morati informirati klijente o osobinama i rizičnosti proizvoda te da će to iziskivati dodatni napor osiguravatelja. Osiguravajuća društva u EU-u konkurentnost postižu veličinom ili specijalizacijom te nije realno da na tako velikom jedinstvenom tržištu mogu preživjeti mala društva koja se bave svim vrstama osiguranja bez specifičnih strategija, smatra Matek. Osvrćući se na rast životnog osiguranja, upozorio je da je on više vezan za bankarske kanale prodaje te da stoga taj podatak ne treba zavaravati.

24. travanj 2024 00:29