Hrvatska
StoryEditor

Osoba koja posjeduje offshore tvrtku može biti sumnjiva, ali to ne znači i da je utajila porez

24. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Hrvatski istraživački novinar Saša Leković, član međunarodnog tima novinara koji su obrađivali najveću međunarodnu financijsku aferu o offshore računima poznatih ljudi iz svijet politike i biznisa, održao je gostujuće predavanje na Veleučilištu VERN‘.

U sklopu ove afere upravo je on obrađivao podatke za Hrvatsku, Srbiju te Bosnu i Hercegovinu.

Studentima je objasnio na koji su način novinari otkrili aferu Offshore Leaks, a kratki presjek događanja prezentirali su i VERN‘ovi studenti novinarstva koji su pripremili video rezime cijelog slučaja, dok je diskusijom moderirao Žarko Puhovski, predavač na VERN‘ovim studijima Novinarstvo i Upravljanje poslovnim komunikacijama.

-Na obradi podataka bilo je angažirano 90 novinara iz 24 različite zemlje. Komunicirali smo enkriptiranim mailovima i slali informacije samo kolegama u koje imamo potpuno povjerenje. Svatko je istraživao svoju regiju, odnosno koncentrirao se na imena osoba i tvrtki koja su nam regionalno bliska- istaknuo je Leković, inače voditelj Centra za istraživačko novinarstvo u Zagrebu.

Studentima je objasnio na koji način istraživački novinari rade svoj posao, te naglasio zašto plasiraju priče drugačije od ostalih novinara. Osim toga važno je istaknuti da su zbog prirode svog posla, istraživački novinari izloženiji tužbama i pritiscima.

-Nije nam bio cilj plasirati robu dok je bila vruća i skupo je prodati. Željeli smo proširiti informacije među kolegama i dati svakome priliku da dodatno istraži dobivene informacije. Aferu smo objavili tek kad smo imali potpuno provjerene priče. Ne vodimo se za ekskluzivom, nego za istinom.-

Utvrđivanje istinitosti i relevantnosti informacija najveći je izazov ne samo za istraživačke novinare, već i za cijelu struku općenito. Prijetnjama su posebno izloženi istraživački novinari slobodnjaci poput Saše Lekovića, u čiju zaštitu ne mogu stati medijske organizacije, već eventualno udruženja. 

-Osoba koja posjeduje offshore tvrtku može biti sumnjiva, ali to ne znači i da je utajila porez. Cilj nam je potpuno istražiti i pokriti priču da se ne može osporiti na sudu. Afera Wiki Leaks je pokazala koliko štete mogu nanijeti objavljene, a nefiltrirane informacije. To nije bilo novinarstvo.-

Studentima je objasnio kojom su logikom objavljivali otkrivene informacije i u kojim medijima, kako bi bili ‘ozbiljnije shvaćeni‘ i ‘zaštićeniji‘, a zatim su o aferi počeli izvještavati i svi ostali. -Nakon objava u najznačajnijim i najuglednijim medijima ova se afera više ne može zaustaviti. Nastavit ćemo s daljnjim radom, a planiramo objaviti sve što se može dokazati, o bilo kome, držeći se etičkih načela- istaknuo je Saša Leković te dodao kako u aferi ima i osoba iz Hrvatske.

19. travanj 2024 04:00