Hrvatska
StoryEditor

Oštar pad potrošnje o siječnju?

12. Ožujak 2013.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u siječnju, a zbog rasta nezaposlenosti i pada realno raspoloživog dohotka, makroekonomisti očekuje oštriji pad potrošnje nego mjesec dana prije.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u siječnju u odnosu na isti lanjski mjesec za 6,8 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 4,2 do 9 posto.

Bio bi to već 11. mjesec zaredom kako potrošnja slabi, i to brže nego u prosincu, kada je promet u trgovini na malo pao za 6,1 posto.

- U siječnju očekujemo ubrzavanje pada prometa u trgovini na malo. Ubrzavanje pada realnih neto plaća te smanjenje zaposlenosti, uz i dalje slabu potražnju za kreditima, sugerira na daljnju kontrakciju potrošnje. Također, podaci o prodaji automobila na početku godine jasno ukazuju da će i tijekom ove godine promet u trgovini na malo teško zabilježiti pozitivne stope rasta -navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Domaća potrošnja, među ostalim, slabi zbog negativnih trendova na tržištu rada.

Prema podacima DZS-a, u siječnju je broj zaposlenih pao za 14.000 ili 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 1,32 milijuna. Pritom je stopa nezaposlenosti skočila s 21,1 na 21,9 posto, najvišu razinu u više od 10 godina.

- Ubrzanje negativnih kretanja na tržištu rada, daljnji pad raspoloživog dohotka, visoka razina potrošačkog pesimizma i poskupljenje energenata ključni su čimbenici zbog kojih očekujemo relativno visok pad u trgovini na malo - navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Ubrzaniji pad potrošnje u siječnju očekuje se i zbog toga što je u prvim mjesecima prošle godine promet u trgovini na malo porastao zbog pojačane potrošnje uoči povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), navode makroekonomisti.

02. svibanj 2024 01:53