Hrvatska
StoryEditor

Oštećeni hrvatski poljoprivrednici traže izmjenu pravilnika o dodjeli potpora

18. Srpanj 2016.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) i predstavnici poljoprivrednih udruga nezadovoljni su isplaćenim potporama za 2015. godinu, jer je više od 35 tisuća aktivnih poljoprivrednika ostalo oštećeno za 30 do 40 posto planiranog iznosa potpora, objavljeno je u petak HPK.

U priopćenju se navodi kako su predstavnici HPK i udruga u četvrtak u Ministarstvu poljoprivrede bili na prezentaciji usporedbe izravne potpore i IAKS mjera ruralnog razvoja u 2014. i 2015. godini. Ministarstvo je na temelju primjera deset gospodarstva prikazalo financijske projekcije za 2014. i 2015. godinu.

"Predstavnici Komore i udruga izrazili su nezadovoljstvo isplaćenim sredstvima za 2015. godinu te su naveli da je više od 35.000 aktivnih poljoprivrednika, kojima je poljoprivreda primarna djelatnost, ostalo oštećeno za 30 do 40 posto od ukupnog iznosa planiranih isplata potpora", ističu iz HPK.

U 2015. godini 53.109 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG) dobilo je veće iznose potpora u odnosu na godinu prije, njih 34.205 je dobilo manje iznose potpora, a 11.896 ih je dobilo jednake iznose potpora.

Prenose i kako je ministar poljoprivrede Davor Romić na sastanku naglasio da se isplata poticaja veže uz Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja, a koji treba izmijeniti.

Na sastanku je dogovoreno da će se do kraja mjeseca održati radni sastanak s ministrom te da Komora zajedno s udrugama predloži izmjene Pravilnika. Rok za izmjene prema Europskoj komisiji je 1. kolovoza 2016. godine, navode iz HPK.

Uz ministra Romića i predstavnike Ministarstva, na sastanku su, kako se napominje u priopćenju, sudjelovali predstavnici HPK, Udruga hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list", Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka, Udruga poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske, Udruga za tov i uzgoj junadi "Baby-Beef".

Romić: Potpore isplaćene po važećem modelu, s udrugama će se dogovarati novi model

Ministar poljoprivrede Davor Romić u petak je na konferenciji za novinare kazao kako su potpore za proizvodnu 2015. isplaćene u ukupnom iznosu od 3,4 milijarde kuna, način isplate je bio vezan za važeći model, a zajedno s poljoprivrednim proizvođačima i udrugama će se dogovoriti prijedlog novog modela koji će se uputiti Europskoj komisiji do 1. kolovoza.

Naime, važeći model izravnih plaćanja koji se sada prvi put primjenjuje u praksi, a definiran je 2014. za mandata bivšeg ministra, posljedica je primjene Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Jedan od temeljnih elemenata i ciljeva reforme izravnih plaćanja u okviru ZPP-a je ujednačavanje vrijednosti prava na plaćanja do 2019. godine, zbog čega se u razdoblju od 2015. do 2019. primjenjuje obvezan postupak konvergencije.

Konvergencija podrazumijeva da se onim korisnicima čija je početna vrijednost prava viša od nacionalnog prosjeka (168 eura po hektaru) stvarna vrijednost prava postupno smanjuje do 2019. godine, a onima čija je početna vrijednost manja, stvarna se vrijednost postupno povećava u istom razdoblju. Na taj će se način do 2019. značajno smanjiti velike razlike među vrijednostima prava.

Tako je u Hrvatskoj za 2015. godinu 53.109 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG) dobilo veće iznose potpora u odnosu na godinu prije, njih 34.205 je dobilo manje iznose potpora, a 11.896 ih je dobilo jednake iznose potpora.

Manje potpore dobili su primjerice poljoprivrednici s inicijalno velikim vrijednostima prava - mali broj hektara s velikim povijesnim pravima (učinak konvergencije), zatim poljoprivrednici koji nisu korisnici proizvodno vezanih potpora (krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće i šećerna repa), oni koji nisu korisnici IAKS mjera ruralnog razvoja itd.

Veće potpore su pak dobili mali kao i mladi poljoprivrednici s malim brojem hektara (bez povijesnih prava), poljoprivrednici koji koriste proizvodno vezane potpore, ekološka poljoprivreda, oni koji koriste IAKS mjere ruralnog razvoja itd.

I Romić izvijestio kako se jučer sastao s udrugama i komorama kako bi im se objasnila metodologija i način isplate.

Na sastanku je dogovoren modalitet kako napraviti promjene u proizvodno vezanim potporama i to prijaviti Europskoj komisiji do 1. kolovoza. Dogovor je da se zajedno s poljoprivrednim proizvođačima i udrugama definira taj model i uputi prema EK, kazao je.

19. travanj 2024 06:06