Hrvatska
StoryEditor

Ostojić: Nema povlačenja za rukav, sredstva će biti dodijeljena preko natječaja

02. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Ministarstvo turizma predstavilo je program Partnerstvo za konkurentnost čiji je cilj povećanje konkurentnosti turističkog sektora u ovoj godini. Kroz 8 programa za potporu i poticaje bit će dodijeljeno 34 milijuna kuna, a nastoji se produljiti sezona i proširiti turističku ponudu.

- Konkurentnost će biti u fokusu ovog ministarstva. Sve ćemo učiniti u okvirima naših sredstava da povećamo konkurentnost turizma. Treba istaknuti da će sva sredstva biti dodijeljena nakon javnih poziva koje ćemo objaviti tokom travnja i svibnja. Sve će funkcionirati preko natječaja jer na želim raditi po principu povlačenja za rukav – istaknuo je ministar turizma Veljko Ostojić.

U Ministarstvu posebno ističu dva programa – Inovativni turizam i Korak više. U prvom programu s ukupno šest milijuna kuna financirat će nove i inovativne proizvode koje će poslužiti za produžetak sezone, ali i da čine hrvatsku ponudu drugačijom na tržištu. Kroz program Korak više s 7,4 milijuna kuna subvencionirat će proširenje ponude turističkih usluga, te pripremu projekata za moguće korištenje EU fondova. Ostali projekti su Znanjem do kvalitete (planirana sredstva 1,9 mil. kuna), Zajedno za konkurentnost (3 mil. kuna), EU izvrsnost (0,5 mil. kuna), Turizam kroz manifestacije (4,6 mil. kuna), Program poticaja razvoja turizma na turistički nerazvijenim područjima (5,7 mil. kuna), te Siguran gost (2,9 mil. kuna).

Svi natječaji naći će se na web stranici Ministarstva, a već se može aplicirati za sredstva iz programa EU izvrsnost i Zajedno za konkurentnost. Natječaji su otvoreni do 30. travnja. Istaknuto je da bi sredstva trebala biti isplaćena do početka sezone. Ministar se osvrnuo na predviđanja za sezonu koja bi prvi val trebala doživjeti već za Uskrs.

- Rekao sam na početku da neću brojati goste, ali predviđanja su da će fizički pokazatelji biti isti kao i prošle godine, dok s financijske strane očekujemo tri do pet posto više prihoda. Fokusirat ćemo se na bolju post i predsezonu, a i naša promotivna kampanja se odnosi na taj dio sezone. Što se tiče bookinga za Uskrs pokazatelji su dobro, no više možemo govoriti na razini prvih šest mjeseci. Trenutni pokazatelji ministarstva su jako dobri – rekao je Ostojić. Osvrnuo se i na podatke da smo cijenama u rangu Dubaija, te istaknuo da treba gledati omjer cijene i kvalitete gdje Hrvatska stoji iznimno dobro. Također smatra da cijena benzina neće utjecati na turističku sezonu posebno jer smo mi najbliže toplo more. Jedino što će možda trpjeti smatra ministar je potrošnja koja bi mogla biti smanjena. 

16. travanj 2024 06:38