Hrvatska
StoryEditor

Ostojić se uhvatio u koštac s listama čekanja

01. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Zajednički pilot projekt Ministarstva zdravlja i HZZO-a ‘eLista čekanja i eNaručivanje‘ pokrenuo je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Riječ je o projektu koji će omogućiti da liste čekanja u svim zdravstvenim ustanovama postanu transparentne i ažurne, te da se mogu uspoređivati u različitim ustanovama, regijama i zahvatima, stoji u priopćenju HZZO-a.

‘eListe čekanja‘ čine objedinjeni podaci o bolničkim listama čekanja na razini države s jedinstvenom listom usluga. Centralni sustav eListi čekanja će danas, 1. kolovoza, svakih sat vremena, prikupljati podatke o prvim slobodnim terminima za oko 120 postupaka u zdravstvenom sustavu iz OB Karlovac, OB Gospić, OB Ogulin i OB Duga Resa.

Nakon početka projekta, informacije o prvom slobodnom terminu bit će javno dostupne na portalu HZZO-a i Ministarstva zdravlja. Kada se analizom prikupljenih podataka identificiraju razlozi višemjesečnih čekanja, ti će se razlozi sustavno rješavati po pravilima kliničkog menadžmenta, što bi u konačnici trebalo rezultirati značajnim skraćenjem lista čekanja. Set zdravstvenih postupaka obuhvaćenih eListama čekanja i eNaručivanjem postupno će se širiti dok se ne obuhvate svi postupci za koje se pacijenti naručuju. Počet će se sa svim prvim i kontrolnim pregledima u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, dvjema vrstama dijagnostike (CT-om mozga i MR kralježnice), te trima kirurškim postupcima (ugradnja endoproteze kuka i koljena, te operacija katarakte). Počinje se s ukupno oko 120 različitih postupaka, da bi se u idućem periodu postupno obuhvatio ostatak od oko 2.000 postupaka.

Pokretanju cijelog projekta prethodile su šestomjesečne pripreme (prikupljanje podataka, analiza trenutnog stanja, priprema funkcionalnih specifikaicja i razvoj programskih rješenja) u kojima je sudjelovalo preko 30 ljudi. Za dovršetak projekta predviđeno je još 6 mjeseci intenzivnog rada u kojem bi se sve bolnice spojile u nacionalnu listu čekanja.U prvoj fazi projekta sudjelovati će četiri bolnice: OB Duga Resa, OB Gospić, OB Karlovac i OB Ogulin, a planirani završetak pilot projekata je 15.12.2012. za eListu čekanja, a 1.1.2013. za eNaručivanje.

24. travanj 2024 16:13