Hrvatska
StoryEditor

Ostojić: Štrajk se nije negativno odrazio na pacijente

18. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski liječnički sindikat iznijeli su danas sasvim različite podatke o odazivu na štrajk u bolnicama. Prema preliminarnim podatcima Ministarstva zdravlja do 12 sati u štrajku je ukupno 19 posto liječnika, te 16 posto medicinskih sestara. Međutim, sindikati tvrde da je odaziv 70 posto, te smatraju da je štrajk uspio.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić komentirao je za RTL Danas današnji štrajk medicinskih sestara i tehničara te liječnika.

Budući da su sindikati u nekoliko navrata upozoravali kako se vrši pritisak na one medicinske djelatnike koji štrajkaju, Ostojić je poručio kako je bilo kakav pritisak nedopustiv.

"Dobio sam od čelnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Ankice Prašnjak popis 15-ak bolnica i odmah sam tražio očitovanje ravnatelja bolnica. Dobit ćemo ih večeras i odmah ih vraćam gospođi Prašnjak, odnosno sindikatima. Naš naputak je potpuno jasan - ne smije biti nikakvog pritiska", istaknuo je ministar.

Ostojić je također dodao kako se današnji štrajk nije negativno odrazio na pacijente.

"Dobili smo do prije sat vremena 294 poziva, ali nikakvih problematičnih situacija nije bilo. Ljudi se uglavnom informiraju mogu li doći danas ili sutra na svoj pregled", kazao je osvrčući se na posebnu liniju koju je Ministarstvo otvorilo za pacijente.

"Zahvaljujem se svim liječnicima i medicinskim sestrama koji su danas vrlo dobro odradili svoj posao", dodao je.

Upitan što misli do kada će trajati štrajk, ministar je odgovorio: "Nemam kristalnu kuglu, ali mislim da je poruka koju su nam poslale naše medicinske sestre i liječnici koji su radili vrlo jasna. Oni žele bolje radne uvjete, ali tako da radimo. Prema tome, mi, i poslodavci i sindikati, trebamo sjesti za stol što prije ili nakon štrajka moramo pregovarati".

"Naša pozicija je potpuno jasna. Mi smo od samog početka otvoreni za javnost. Što se tiče prekovremenih sati, jasno je da se oni moraju platiti. Naravno, to treba biti u skladu s budžetom i limitima", zaključio je.

26. travanj 2024 12:01