Hrvatska
StoryEditor

Ostojić ugostiteljima: Snizite cijene

11. Siječanj 2013.

Nakon što je od 1. siječnja na snagu stupila diferencirana stopa PDV-a na hranu i piće u ugostiteljskim objektima, efekti smanjenja sa 25 na 10 posto još nisu vidljivi pa je ministar turizma Veljko Ostojić na konferenciji za novinare uputio ugostiteljima poziv da smanje cijene te prionu novim investicijama i zapošljavanju i na taj način pokažu da znaju cijeniti novu Vladinu mjeru, kao što je to napravila Udruga malih obiteljskih hotela smanjivši cijene domaćeg vina za pet do 10 posto.

Ostojić je na konferenciji analizirao turističke rezultate iz prethodne godine i predstavio plan rada u 2013, čija će ključna obilježja biti smanjenje spomenute porezne stope, ulazak Hrvatske u EU (Ministarstvo turizma dobilo je iz proračuna četiri milijuna kuna za pripremu dokumentacije za apliciranje u EU od 2014. do 2020.), povećanje investicija za dva i pol do tri mlijarde kuna te usvajanje nove, skraćene verzije Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine koja bi uskoro trebala odobriti Vlada.- Ove godine očekujemo turistički promet na razini lanjskog, s povećanjem prihoda od dva do tri posto zahvaljujući povećanoj potražnji uslijed smanjenja PDV-a, daljnjeg produljenja turističke sezone i u nekim kompanijama, povećanja cijena. Iako ove godine u predsezoni imamo nepovoljni raspored blagdana (Uskrs dočekujemo u ožujku) očekujemo povećanje dolazaka u pred i posezoni. Naime, porast noćenja izvan sezone veći je od ukupnog godišnjeg rasta i iznosi sedam i pol posto više nego 2011, istaknuo je Ostojić. Isto tako prošle se godine povećao broj noćenja na kontinentu za četiri posto.

Prema podacima HTZ-a i HNB-a, Hrvatska je prošle godine ostvarila 12,3 milijuna dolazaka i 70,3 milijuna noćenja turista te prihod u prvih devet mjeseci u iznosu od 6,27 milijardi eura, što je povećanje od 3,2 posto u odnosu na 2011. Povećao se za jedan postotni poen i udio turizma u ukupnom BDP-u te je u navedenom razdoblju iznosio skoro 19 posto, što, kaže Ostojić, s jedne strane pokazuje koliko je turizam značajan u gospodarstvu, a s druge da nismo pokrenuli investicije i ostale dijelove gospodarstva. Ono što i dalje zabrinjava je nastavak trenda opadanja domaćih gostiju kojih je lani bilo tri posto manje nego 2011. Ostojić je najavio nastavak kreditiranja turističkih projekata s HBOR-om, po kamatnoj stopi od dva, tri i pet posto. Prošle godine HBOR je za tu svrhu odobrio 1,7 milijardi kuna, što je 80 posto više sredstava nego 2011. Najavio je i novu kamatnu liniju za srednje i malo poduzetništvo koju će za desetak dana predstaviti s ministrom Gordanom Marasom. Do kraja godine očekuje se privatizacija 13 hotelskih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, a za mjesec dana očekuje se raspisivanje natječaja za privatizaciju Kupara.

Izmjena zakonske regulative u 2013.

- početak primjene diferencirane stope PDV-a- usvajanje Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020.- Izmjene i dopune Zakona o pružanju usluga u turizmu- donošenje Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu- Izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti- donošenje Zakona o turističkim zajednicama i Zakona o boravišnoj pristojbi- Zakon o strateškim investicijskim projektima RH (za sve sektore)

05. svibanj 2024 17:58