Hrvatska
StoryEditor

Ostojićev zamjenik u sukobu interesa

18. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku kojom se utvrđuje da je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik prekršio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Izrečena mu je sankcija obustave dijela neto plaće u visini od 7.000 kuna na rok od sedam mjeseci u jednakim mjesečnim ratama i dalo rok od 30 dana za razrješenje situacije sukoba interesa.

U protivnom Povjerenstvo će pokrenuti novi postupak s mogućnošću izricanja teže sankcije. Cesarik ima pravo podnošenja upravne tužbe na odluku Povjerenstva.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa je utvrdilo da istodobno obnašanje dužnosti zamjenika ministra zdravlja predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te predsjednika upravnih vijeća Kliničkog bolničkog centra Sestara milosrdnica i Kliničke bolnice Split, kao i dužnost predsjednika Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi predstavlja kršenje Odredbi zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo će danas također odlučivati i o slučaju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine jer na vrijeme nije prenio upravljanje prava nad svojim trgovačkim društvom TJ Prom, a što je po zakonu morao učiniti u roku od 30 dana.

Premijer Zoran Milanović ocijenio je da Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa nema druge nego striktno provoditi zakon i kazniti dužnosnike koji su članovi više nadzornih odbora, iako smatra da tu nije riječ o sukobu interesa.

Jedan broj ljudi na lokalnoj razini, pa i zamjenici ministara, našli su se u prostoru da su formalno prekršili zakon, jer su članovi tri nadzorna odbora, a smiju biti u dva. To je zakonom zabranjeno, ali nije sukob interesa, ocijenio je Milanović na sjednici Vlade. Dodao je da treba dobro provjeriti i utvrditi ima li još sličnih slučajeva koji, ustvrdio je, nisu namjerni, nego su naprosto neusklađeni sa zakonom.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predsjednik Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Ivica Matošević održat će danas konferenciju za novinare u Banskim dvorima, a novinare će sigurno zanimati ministrov komentar na ovu odluku Povjerenstva.

24. travanj 2024 19:15