Hrvatska
StoryEditor

Otkazi u državnoj upravi! Inspektori rada padaju zbog sigurnosne provjere

15. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Kako je krenulo, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) postat će glavni kadrovik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Postoje razne ideje što učiniti s državnim službenicima, a ministar Mirando Mrsić smislio je jednu originalnu. Naime uveo je sigurnosne provjere SOA-e za inspektore rada.

Inspektori koji im ne žele pristupiti ili su pali na sigurnosnoj provjeri moraju otići s posla. U najboljem slučaju, ponudit će im se neko drugo mjesto u državnoj upravi za koje ne treba zadovoljiti SOA-ine sigurnosne kriterije.

Odlazak dijela inspektora rada, međutim, ne znači da će se njihov broj, a lani ih je u Ministarstvu, s inspektorima zaštite na radu, bilo oko 300, i smanjiti. Naime, iz Mrsićevoga kabineta za Lider najavljuju zapošljavanje novih 40 inspektora rada do kraja 2015. Oni bi trebali zamijeniti inspektore koji su već otišli ili će tek otići nakon sigurnosne provjere. Moguće je i da će nekima od njih odlazak iz Inspekcije rada biti bolje rješenje nego kaznena prijava i možda odlazak u zatvor. Iz Inspekcije rada dva su inspektora pod istragom USKOK-a.

Dio inspektora otići će jer su stekli uvjete za mirovinu, a neki i zbog ‘promjene intenziteta rada u Inspekciji‘, kako tumače u Ministarstvu.

Sigurnosne provjere nad državnim službenicima, u ovom slučaju inspektorima rada, nisu nezakonite. Ministarstvo se u tome poziva na Zakon o inspektoratu rada i Zakon o sigurnosnim provjerama.

>>>Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

20. travanj 2024 11:32