Hrvatska
StoryEditor

Otpad je veliki gospodarski resurs, a ne problem

06. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

- Nemoguće je danas razvijati proizvodnju i nove proizvode bez promišljanja gdje će oni završiti nakon isteka njihovog životnog ciklusa. Otpad je prilika, poručio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher

Zaher je to rekao na konferenciji "Promocija inovacija za resursnu učinkovitost i gospodarenje otpadom u javnoj nabavi", održanoj u utorak u organizaciji Hrvatske gospodarske komore u suradnji sa Zagrebačkim holdingom, podružnicom Čistoće, u sklopu projekta PPI4Waste. Istaknuo je i kako će se na inicijativu HGK u novom Zakonu o javnoj nabavi, sukladno europskoj praksi, ugraditi odredba o inovativnoj javnoj nabavi kako bi trgovačka društva mogla steći reference za svoje inovativne proizvode u vlastitoj zemlji.

- Tako pomažemo našemu gospodarstvu jer naše tvrtke nažalost vrlo teško svoje inovativne proizvode mogu prvo ugraditi u Hrvatskoj, rekao je Zaher.

Iz tog razloga HGK je osmislila i novi alat odnosno uslugu -  on line katalog hrvatskih proizvoda.

- Na jednome smo mjestu objedinili tko i što proizvodi u Hrvatskoj, specifikacije i troškovi tako su lako dostupni naručiteljima, čime očekujemo i povećanje udjela malih i srednjih poduzetnika u postupcima javnih nabava, ali želimo i povećati svijest o značaju plasmana domaćih proizvoda kroz javne natječaje i njihovog utjecaja na porast BDP-a, objasnio je Zaher.

- Cilj je da se do 2020. godine u više od pola postupaka javne nabave uključe i neke od zelenih javnih nabava, rekao je zamjenik ministra Ministarstva zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg te dodao kako sustav gospodarenja otpadom treba biti održiv te da udar na građane mora biti minimalan.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba Mirka Jozić istaknula je kako otpad u nama svima stvara ideje te poručila da hrvatska treba izvoziti pamet, a ne ljude.

- Problem iz prakse nastaje kada se inovativna rješenja pokušaju implementirati u postojeće sustave, rekla je Jozić.

- Nadamo se da će se naše inovativne tvrtke što snažnije moći uključiti u proces javne nabave i svoje inovativne procese implementirati upravo ovdje u Hrvatskoj, rekla je direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić.

Jedna od glavnih tema konferencije bila je promocija inovacija i zakonodavni okviri u EU i Republici Hrvatskoj.

- Bruxelles ima jako lijepih ideja i planova, ali te ideje propadaju kako dolaze do zemalja članica koje ne povlače novac namijenjen za zbrinjavanje otpada, rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec te naglasio kako Hrvatska ima potencijala.

- Umjesto slanja 80 % otpada na odlagalište, on bi trebao biti poslan na sortirani otpad, istaknuo je Škrlec te dodao kako bi Hrvatska trebala biti iznimno zaineresirana za cirkularnu ekonomiju te da je iznimno važno djelovati proaktivno na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

- Industrija predlaže osnivanje platforme za otpad, rekla je pomoćnica direktorice Sektora za industriju i IT HGK Gordana Pehnec Pavlović i naglasila kako je iznimno važna sinergija različitih struka, znanja i iskustava.

Na konferenciji je predstavljena zelena javna nabava kao i tehnologija skupljanja i obrade komunalnog otpada pa je tako Maja Balaško iz grada Koprivnice predstavila projekt Life Future kojemu je cilj promocija zelene javne nabave s fokusom na urbani namještaj.

- Cilj projekta je razvoj i testiranje online alata GUF (Green Urban Furniture) koji će voditi korisnike kroz cijeli postupak javne nabave, rekla je Balaško.

- Veseli me da je ova teme na raspravi u HGK koja je kompetentna i odgovorna da se sustavi u gospodarenju otpadom u RH unaprijede, rekao je direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat te predstavio inovacije u obradi otpada.

Otpad je veliki gospodarski resurs koji se tretirao kao problem, ali on to nije.

- Prilikom implementacije inovativne tehnologije moramo brzo i odgovorno reagirati te se ugledati na grad Prelog i otok Krk, poručio je Horvat.

Predsjednik Udruženja industrije plastike i gume pri HGK i direktor Stražaplastika Josip Grilec predstavio je obradu polimernog otpada.

- Upotrebom sekundarne plastike moramo doći do novog i konkurentnog proizvoda, naglasio je Grilec i predstavio ideju Udruženja za otvaranje nekoliko centara u Hrvatskoj u kojima bi se pripremala plastika za daljnju uporabu.

Maja Graml iz tvrtke Graml koja je ekskluzivni distributer BigBelly sustava rekla je kako se radi o vodećem sustavu u svijetu za pametno zbrinjavanje i recikliranje otpada s javnih prostora.

- Nadam se da će i drugi gradovi slijediti primjer Koprivnice te će se na ulicama diljem Hrvatske vidjeti BigBelly sustavi odlaganja otpada, rekla je Graml. Proces recikliranja polimernih kompozita predstavio je tehnički direktor tvrtke Šestan Busch Božo Bujanić dodavši kako je 21. stoljeće kompozitno doba.

25. travanj 2024 03:37