30. srpanj 2014.

Otpor Lalovcu: Ministri ne vide puno prostora za rezanje proračuna

Ministri u Vladi danas su istaknuli da prostora za rezanje proračuna njihovih ministarstava više gotovo i nema, što najavljuje teške pregovore s Ministarstvom financija o predstojećem rebalansu proračuna.

Ministar financija Boris Lalovac u ponedjeljak je najavio rebalans proračuna za jesen, istaknuvši da neće biti linearnog rezanja plaća, ali da se zemlja treba prestati zaduživati, a proračun treba svesti u realne okvire.

Jučer je, pak, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić kazao da je rebalans nužan već radi saniranja šteta od poplava u istočnoj Slavoniji koje iznose više od milijardu kuna. Drugi su problem nešto manji prihodi od PDV-a, kazao je, dodavši da slijede razgovori sa svim ministrima o uštedama u državnoj blagajni.

Danas je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar uoči sjednice Vlade izjavio da će biti jako teško smanjiti troškove u njegovu ministarstvu.

„Manje-više sve što se moglo rezati, već je bilo odrezano. Sada nam vjerojatno predstoje vrlo nepopularne mjere. Prijevoz učenika je 300 milijuna kuna i 75 posto se subvencionira, možda ćemo tamo moći uštedjeti, mreža škola 30-ak milijuna kuna, no nažalost sve je to kap u moru“, izjavio je Mornar. Pojasnio je da ne kaže da će se te stavke rezati, nego tu vidi mogućnosti za uštede, dok ih nigdje drugdje ne vidi.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknula je, pak, da ne postoji prostora za rezanje u proračunu ministarstva, budući da su sva dogovorena sredstva investicijski vezana programom.

„Jedino je moguće da neke investicije ne budu realizirane, a to ćemo znati u prvom mjesecu, pa da se njihova realizacija zbog objektivnih razloga odgodi za 2015. No, tu može biti riječi o maksimalno dva-tri milijuna kuna“, odgovorila je Zlatar Violić na upit novinara.

Ministar uprave Arsen Bauk ističe da je 80 posto proračuna njegova ministarstva vezano uz plaće.

„Svaki put ističem da 80 posto razdjela Ministarstva uprave čine plaće, pa prema tome sve što se učini po pitanju plaća u ostalim ministarstvima, vrijedit će i za ovo“, rekao je Bauk, dodavši da su ostali iznosi relativno mali, pa uštede na njima ne bi puno pridonijele rebalansu.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš također napominje da je proračun njezina ministarstva već dosta rezan.

„Već zadnji put bili smo dosta restriktivni i rezali smo. Rebalans proračuna treba i zbog nekih drugih stvari. Trebamo sjesti i vidjeti", izjavila je ministrica Mrak-Taritaš.