Hrvatska
StoryEditor

Otpuštanje 229 radnika karlovačkog Alstoma je uništenje znanja

19. Siječanj 2016.

Otpuštanje 229 radnika karlovačkog Alstoma, od čega 136 diplomiranih inženjera, uništenje je znanja,čemu se treba suprotstaviti svim mogućim zakonskim sredstvima

To je stav je Sindikata metalaca Hrvatske čiji je predsjednik Vedran Dragičević danas otvorio u Karlovcu konferenciju za novinare na kojoj su uz njega sudjelovali i Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik SMH-IS-a, Nikola Badovinac, županijski povjerenik SSSH-a i Stjepan Čurilović, povjerenik SMH-IS-a u Alstom Hrvatskoj.

- Planirano “restrukturiranje”, a što je u prijevodu otpuštanje 6.500 zaposlenika u europskim podružnicama Alstoma koje je preuzeo američki General Electric u suprotnosti je i s odrednicama Lisabonskog ugovora, smatra Dragičević.

Kao pozitivnu stranu Dragičević smatra odluku da se ipak preuzeti karlovački pogon General Electrica ne zatvori, ali tu pozitiva prestaje. Restrukturiranje, kaže sindikalni povjerenik Čurilović, unijelo je nemir među zaposlenike, s obzirom da se još uvijek ne spominju ni konkretna imena ni rokovi ni uvjeti otpuštanja, zna se samo za listu od 229 prekobrojnih.

Cilj nam je, nastavlja Dragičević, da tvornica opstane jer je bila primjer za Karlovac i za Hrvatsku.

- Alstom je u jugoistočnoj Europi bio uspješan zahvaljujući i karlovačkom Alstomu, koji ima jaki inženjering s mnogo znanja i pameti. U tom kontekstu podsjećamo na Lisabonski ugovor koji do 2020. godine promovira širenje ideja i znanja, a ne da mi budemo tek uslužna djelatnost multinacionalnim kompanijama, rekao je Dragičević i najavio da će se u Bruxellesu 29. siječnja održati sjednica Europskog radničkog vijeća (EWC). Na njoj će se na razini europskog Alstoma pokušati usuglasiti strategiju obrane od negativne smjernice iz GE-a.

- Pribojavali smo se ovakvog scenarija, jer smo znali da GE u svojoj strukturi ima jako razvijen inženjering i taj se scenarij s viškom inženjera i ostvaruje. Svjesni smo da ne možemo direktno mijenjati GE-ove odluke, znamo da su one mogle biti i gore od ovih, ali tražit ćemo od Uprave da ona predloži strategiju smanjenja broja otpuštenih. Taj prijedlog same Uprave bit će dragocjena podloga za pregovore u EWC-u, kazao je Dragičević, te dodao da će se inzistirati daprograma zbrinjavanja bude u skladu s hrvatskim zakonodavstvom.

Kao dodatni problem Dragičević je istaknuo i nekonstituiranje nove Vlade RH, od koje bi se zahtijevalo da upravo u ovim ključnim trenucima svojim kanalima pokuša zaštititi interes hrvatskog gospodarstva i spasiti odljev visokoobrazovanog kadra.

23. travanj 2024 19:11