Hrvatska
StoryEditor

Otvoren odjel za klinička ispitivanja pri Dječjoj bolnici Srebrnjak

30. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Odjel za klinička ispitivanja pri Dječjoj bolnici Srebrnjak danas su svečano otvorili Rajko Ostojić, ministar zdravlja, Lidija Hrastić - Novak, pomoćnica pročelnika za zdravstvo, Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a i Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak.

Projekt izgradnje ovog Odjela na tristotinjak četvornih metara započeo je 2009., grad Zagreb je financirao građevinske radove, a donacijom Privredne banke Zagreb u iznosu od 2,5 milijuna kuna Odjel je opremljen potrebnom opremom za rad. Odjel za klinička ispitivanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak prvi je takav zaseban odjel u Hrvatskoj te je u potpunosti prilagođen EU standardima. Europska unija je u posljednje dvije godine prilagodila zakonske propise kojima se doprinosi promjeni stanja u pedijatrijskoj farmakologiji. Tako je prihvaćen stav da je neetički davati lijekove djeci, ako ti lijekovi nisu ispitani na pedijatrijskoj populaciji u razvojnoj fazi djeteta koji dati lijek prima.

Kako je pojasnio Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, lijekovi koji su se do sada upotrebljavali u pedijatriji u pravilu su se klinički ispitivali na odraslim osobama, a preporučene doze lijeka za djecu potom bi se preračunavale. Stoga će ovaj Odjel revolucionarno unaprijediti razvoj lijekova koji će se primjenjivati kod djece nakon prethodno, po strogim normativima, provedenih ispitivanja učinkovitosti i neškodljivosti u djece.

18. travanj 2024 11:03