Hrvatska
StoryEditor

Otvoreni natječaji za financijsku potporu EU

31. Svibanj 2012.

Delegacija EU-a u RH objavila je četvrtak u biltenu za mjesec svibanj popis otvorenih natječaja za financijsku potporu EU-a.

‘Projekti građana‘ unutar programa Europa za građaneSvrha natječaja ‘Projekti građana‘ jest istraživanje inovativnih metodologija i pristupa poticanja građana na aktivno sudjelovanje na europskoj razini te poticanje dijaloga između građana i europskih institucija. Potpora se može ostvariti za projekte koji uključuju: prikupljanje mišljenja građana o budućim europskim izazovima; istraživanje primjene novih metodologija kojima se promiče aktivna interakcija i rasprava među građanima o temama vezanim uz europske politike koje imaju utjecaj na njihov svakodnevni život; stvaranje mehanizama kojima se građanima omogućuje razvoj građanskih kompetencija kako bi izgradili stav o procesu europskih integracija u obliku preporuka za donositelje odluka na europskoj razini; jačanje dijaloga između građana Europe i institucija Europske unije kako bi se osnažila uloga građana spram europskih politika i odluka koje se donose u institucijama EU-a. Građanske panel rasprave moraju uključivati najmanje 200 sudionika i organizacije/institucije iz najmanje pet zemalja sudionica programa (to su za sada zemlje članice Europske unije, Hrvatska, Makedonija i Albanija). Rok za podnošenje prijava je 1. lipnja 2012., a detalji se mogu pronaći na internetskoj stranici Ureda za udruge vlade RH. (http://www.uzuvrh.hr/vijest.aspx?pageID=20&newsID=1721)

Suradnja između gradova i općina iz različitih zemaljaSastanci građana bratimljenih gradova natječaj je za projekte kojima se nastoji okupljati građane i skupine građana bratimljenih gradova, temeljem formalnih ili neformalnih partnerstava među općinama i gradovima, u cilju jačanja međusobnog poznavanja i razumijevanja različitih kultura. Prihvatljivi podnositelji projektnih prijedloga su općina ili grad, udruženje/odbor za bratimljenje ili neka druga vrsta neprofitne organizacije koja ima legitimitet predstavljati lokalne vlasti, s pravnim statusom i sjedištem u državi sudionici programa. Prihvatljive aktivnosti uključuju sastanke građana jedinica lokalne samouprave iz najmanje dviju država sudionica programa, od kojih je najmanje jedna država članica EU-a. Susret se može odvijati u bilo kojoj zemlji sudionici programa. Rok za podnošenje prijava je 1. lipnja 2012., a detalji se mogu pronaći na internetskoj stranici Ureda za udruge Vlade RH. (http://www.uzuvrh.hr/vijest.aspx?pageID=20&newsID=1718).

CIP EIP Eko-inovacije 2012Natječaj CIP ECO INNOVATION vrijedan 34,8 milijuna eura otvoren je 8. svibnja u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije. Glavni aspekti ovogodišnjeg natječaja su korist za okoliš, gospodarska korist i doprinos projekata inovacijskom razvoju. Projekti moraju biti u skladu s jednim od sljedećih prioriteta - reciklaža materijala, proizvodi za održivu gradnju, sektor hrane i pića, voda i zeleno poslovanje. Europska unija sufinancirat će projekte do 50 posto ukupnog iznosa s posebnom napomenom kako se iste ili slične aktivnosti koje su financirane putem drugih fondova Europske unije neće sufinancirati i putem ovoga natječaja. Na natječaj se mogu prijaviti mali i srednji poduzetnici iz EU27, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Albanije, Hrvatske, Makedonije, Izraela, Crne Gore, Srbije i Turske. Rok za podnošenje prijava je 6. rujna 2012., a detalji se mogu pronaći na internetskoj stranici Europske komisije. (http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/index_en.htm)

25. travanj 2024 08:07