Hrvatska
StoryEditor

Ova godina sudbonosna za hrvatsku drvnu industriju

14. Rujan 2012.

Za postizanje veće konkurentnosti hrvatske drvne industrije krajnji je trenutak za jače povezivanje sa šumarskom industrijom i drugim proizvođačima te državnim i znanstvenim institucijama, kao i za primjenu sustava sektorskih potpora i ravnomjernog natjecanja u javnoj nabavi, poručili su danas predstavnici strukovnog udruženja Hrvatski drvni klaster.

Na izbornoj skupštini održanoj u zagrebačkom Hotelu Westin usvojene su smjernice daljeg rada koje trebaju pridonijeti što kvalitetnijem razvoju, ali i opstanku drvne industrije. Označivši ovu godinu sudbonosnom za tu industriju, jer je u prvih šest mjeseci, nakon gotovo desetogodišnjeg razdoblja porasta, zabilježila pad izvoza, direktor Klastera Marijan Kavran istaknuo je kako je vrijeme za nove saveze koji će dati potporu toj važnoj industriji.

U hrvatskoj se javnosti slabo zna da je prerada drva jedna od najkonkurentnijih hrvatskih djelatnosti, posebno u izvozu gdje čini 8 posto ukupnog hrvatskog izvoza, te u postizanju veće dodane vrijednosti hrvatske drvne sirovine, kazao je Kavran.

Ne zna se dovoljno ni da je Hrvatska treći dobavljač parketa u zemlje EU-a i četvrti svjetski proizvođač masivnog parketa, pa nije logično da domaći drvni proizvođači još nisu adekvatno zastupljeni u hrvatskom turizmu i drugim sektorima, posebno u sportskim dvoranama, gdje su većinom uvozni parketi. To se mora promijeniti, za što je potrebno više lobiranja, promocije, pa i medijske pozornosti, a upravo će na tome Klaster jače raditi u idućem razdoblju.

S obzirom da ta industrija zapošljava 20.000 ljudi i čini trećinu hrvatske prerađivačke industrije, mora imati i jaču ulogu u osmišljavanju sektorskih strategija, zakona i drugih važnih odluka. Važno su i brendiranje te obrazovanje, zbog čega će se Klaster jače povezati sa šumarskim fakultetima, za što je spremnost izrazio prodekan zagrebačkog Šumarskog fakulteta Goran Mihulja, dok je predstavnik HBOR-a Nikola Ključariček kazao da ta institucija ima programe pomoći za finaciranje sektora.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić naglasio je povezanost drvne industrije s turizmom kojem uvijek trebaju kvalitetni drvni proizvodi, pa treba više pozornosti posvetiti inovativnosti i dizajnu.

10. svibanj 2024 10:21