Hrvatska
StoryEditor

Ovakvi stavovi dovest će i do pola milijuna nezaposlenih

31. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Potaknuti brojnim reakcijama na izjavu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka prilikom gostovanja na Radnom ručku HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika,HUP je poslao reagiranje u kojemu ističu kako je Vrdoljakova izjava izvučena iz konteksta te kao takva iskorištena kao podloga za promociju različitih partikularnih interesa.

-Poruka ministra Vrdoljaka bila je zapravo odavanje zasluženog priznanja poduzetnicima i poslodavcima za njihov doprinos gospodarstvu zemlje. U svakoj zemlji pa i našoj, poduzetnici su jedan od glavnih pokretača gospodarskog razvoja i zapošljavanja. Njihova poduzetnička inicijativa, hrabrost i spremnost na preuzimanje rizika omogučavaju stvaranje novih vrijednosti, otvaranje novih radnihmjesta i u konačnici njihovim zaposlenicima omogućavaju da žive od svog rada. Priznavanje važnosti uloge i doprinosa poduzetnika i poslodavaca nikako i nikada nije značilo umanjivanje važnosti radnika koji za njih rade, koji su ključni faktor uspjeha svakog poduzetničkog poduhvata i investicije. Takve interpretacije su promašene, a kontinuirano inzistiranje sindikata na konfrontaciji zaposlenika i poslodavaca štetno je za sve, i radnike i poslodavce, i sindikate i cijelo društvo.

Sve ono što se moglo pročitati u medijima je, na žalost, najjasniji dokaz antipoduzetničke klime u kojoj danas poslodavci rade i žive. A ova kriza jasnije nego ikada prije ukazuje, da je samo jedan put izlaza iz krize, rast privatnog poduzetništva i investicija. Samo sa novim tvrtkama, novim poslovima, novim investicijama ćemo omogućiti zapošljavanje nezaposlenih, povećanje plaća i veće prihode u državni proračun, odnosno bolji i kvalitetniji život u našoj zemlji. Stvaranje pozitivne poduzetničke klime u kojoj su investicije i rast poslovanja dobrodošle, i gdje se poslodavci ne smatraju kriminalcima je prvi korak i neizostavni preduvjet izlaska iz krize.

I radi svega toga, a prije svega zbog 370 tisuća nezaposlenih, iznenađeni smo i zabrinuti stavovima koji su zadnjih dana prisutni u javnosti. Jer takvi stavovi i raspoloženje prema poduzetništvu će sigurno dovesti i do 500 tisuća nezaposlenih, i dovesti do snažnog odljeva mladih i sposobnih ljudi koji neće imati budućnost u ovoj zemlji. A njihov odlazak znači nepopravljivu štetu i bez njih našu još manju mogućnost da prebrodimo krizu. I na kraju, neka svi koji su bili glasni u kritici ministra Vrdoljaka predlože svoj put izlaska iz krize, jer po njima to sigurno nisu poduzetnici.-zaključili su iz HUP-a.

01. svibanj 2024 21:29