Hrvatska
StoryEditor

Ove godine bez božićnice, sporan dodatak na staž

04. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Zaposleni u javnoj službi ove godine neće dobiti božićnice, a od sljedeće ni regres, ni jubilarne nagrade. Dogovoreno je to nakon četvrtog, ali ne i posljednjeg, kruga pregovora Vlade i sindikata.

U petak će se naime opet naći za pregovaračkim stolom. Sporna je točka vezana uz minuli rad. Smanjenjem dodatka za radni staž sa 0,5 na 0,3% po godini staža do kraja ove godine, država bi uštedjela 500 milijuna kuna. No sindikati se tog dodatka ne žele odreći. Vlada im je stoga ponudila da se umjesto toga odreknu naknade za prijevoz.

Sjest ćemo za stol i razgovarat ćemo, kratko je uoči početka današnjeg sastanka kazao ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić je kazao kako ne očekuje ništa, jer vlast nije pokazala elementarne pregovaračke sposobnosti već svoje najvažnije svojstvo, a to je volja za moć i vladanje nad ljudima. S tim se suočavamo na svakom sastanku i mislim da tu nema argumentiranog dijaloga, dodao je. Napominje kako među vladinim pregovaračima nisu svi isti, kako ima razumnih ljudi, ali ima i njih par koji nisu sposobni razgovarati.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kazao je kako će možda biti bespredmetno razgovarati. Jer ako oni stoje čvrsto kod svojih stajališta da ne odustaju, da će, kako što se čita u medijima, raskinuti TKU, onda možda nećemo ni trebati iznositi svoje prijedloge, rekao je. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek kazala je kako se vladi jako žuri, a ovo je preozbiljna situacija.

25. travanj 2024 18:27