Hrvatska
StoryEditor

Ove žene su sposobne i kvalificirane odmah preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama

16. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Hrvatska Baza poslovnih žena osmišljena je po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu u sklopu šireg projekta Uklanjanje staklenog labirinta - jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj financiranog Progress programom Europske unije.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska udruga poslodavaca predstavili su danas prve članice elektronske Baze poslovnih žena koje su sposobne i kvalificirane odmah preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama.

Hrvatska Baza poslovnih žena osmišljena je po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu u sklopu šireg projekta Uklanjanje staklenog labirinta - jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj financiranog Progress programom Europske unije.

- Svrha pokretanja Baze poslovnih žena je poticanje tvrtki na zapošljavanje većeg broja žena na upravljačkim pozicijama jer su one na njima još uvijek bitno manje zastupljene u odnosu na muškarce. Iako, kao što će ova Baza najbolje dokazati, imamo dovoljno obrazovanih, kvalificiranih i sposobnih žena koje mogu biti izvršne direktorice, članice ili predsjednice uprava tvrtki, i dalje puno češće na takvim pozicijama nalazimo muškarce. Napredak je prisutan, ali je i dalje prespor i nužno ga je ubrzati. Ovo je jedan od koraka koji poduzimamo u tom smjeru zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca. HUP okuplja više od 6000 tvrtki i ako u njima, u većoj mjeri nego do sada, pokrenemo pozitivne promjene u smislu postizanja veće ravnopravnosti muškaraca i žena, to će imati itekako vidljiv utjecaj i rezultirati osjetnim pomacima u cjelokupnom poslovnom sektoru, naglasila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.  

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja izrazila je zadovoljstvo brojem do sada pristiglih prijava za uvrštenje u Bazu i izrazila nadu da će objava prvih članica motivirati i druge žene koje zadovoljavaju postavljene kriterije da podnesu svoje prijave.

- Sve tvrtke članice HUP-a informirali smo o aktiviranju ove Baze i poticat ćemo ih na njezino korištenje pri odlučivanju o novim imenovanjima na upravljačke pozicije. Osim toga potičemo tvrtke da općenito u postavljanju i provođenju svojih politika upravljanja ljudskim potencijalima obrate više pažnje na ravnopravnost žena i muškaraca. Taj je problem i dalje itekako prisutan – potvrdili su to i nedavno objavljeni podaci Ujedinjenih naroda te predviđanja da će se ravnopravnost u plaćama ovim tempom postići tek za 70 godina. Iako barem po ovom pitanju nismo na začelju svjetskih ljestvica, Hrvatska po pitanju ravnopravnosti žena i muškaraca itekako ima prostora za napredak. Formalno imamo ispunjene uvjete za postizanje ravnopravnosti ali oni ne funkcioniraju u praksi. Tako smo po pitanju zastupljenosti žena u parlamentu i Vladi nakon zadnjih izbora napravili korak unatrag. Zato je nužno zajedničko i uporno angažiranje svih ključnih dionika – poslovnog, vladinog i nevladinog sektora, na rješavanju ovog problema. Samo zajedno možemo ukloniti sve barijere – i one mentalne i one fizičke – koje onemogućavaju punu ravnopravnost žena i muškaraca, a koje nam svima kao zemlji i društvu mogu donijeti brojne koristi. Zajedno ovaj važan, a nedovršeni posao možemo puno brže privesti kraju. Zato Hrvatska udruga poslodavaca aktivno podržava i podržavat će sve inicijative kojima je cilj postizanje istinske ravnopravnosti žena i muškaraca u poslovnome svijetu, ali i u široj zajednici, poručila je Gordana Deranja.  

Hrvatska udruga poslodavaca najavila je da će za žene članice Baze organizirati radionice iz područja vođenja te da će zajedno s njima pokrenuti program mentorstva kroz koji će dati podršku u razvoju karijera mlađih poslovnih žena.  Poslovne žene zainteresirane za ulazak u Bazu svoje prijave mogu podnositi tijekom cijele godine, a o njihovu uvrštenju odluku će dva puta godišnje donositi Odbor čiji su članovi: Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost i Maria Anargyrou Nikolić, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

Uz prve članica Baze poslovnih žena, na događaju su sudjelovale:  Bernardica Juretić ministrica socijalne politike i mladih, predstavnica iz Ureda ministrice rada Melita Čičak,  Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske; Gordana Deranja, predsjednica HUP-a; Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a i ambasadorice projekta: Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Lagune Novigrad; Nikolina Dizdar Čehulić, članica Uprave Plive;  Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke; Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora; Nelsi Rončević, članica Uprave Splitske Banke; Branka Slaveska, predsjednica Uprave Heineken Hrvatska; Ivana Šoljan, članica Uprave IN2.

Ambasadorice projekta Baze poslovnih žena:

  • Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Lagune Novigrad
  • Nikolina Dizdar Čehulić, članica Uprave Plive
  • Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze
  • Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke
  • Vedrana Jelušić Kašić, EBRD
  • Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora
  • Ksenija Punčikar, članica Uprave Belupa
  • Nelsi Rončević, članica Uprave Splitske Banke
  • Nataša Rapaić, članica Uprave HT

Ovdje možete vidjeti Bazu poslovnih žena.

20. travanj 2024 00:23