Hrvatska
StoryEditor

Ovo je grad koji u 12 strateških projekata ulaže 150 milijuna kuna

22. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Riječ je o strateškim i dugoročnim investicijama koje će u potpunosti promijeniti i osuvremeniti izgled grada te podignuti kvalitetu i sigurnost života građana

Grad Umag ulazi u godinu u kojoj se, kao nikada do sada, gradi budućnost i ispisuje povijest grada s investicijama u tijeku. Ulaganjem oko 150 milijuna kuna u dvanaest strateških projekta, Umag se ubrzano razvija i raste te će, nakon dovršetka radova, u mnogo čemu biti grad primjer, na korist svih građana, piše na internetskoj stranici Grada.  U tom smislu je 22. siječnja organizirana tiskovna konferencija na kojoj su gradonačelnik i njegovi zamjenici predstavili 12 značajnih  projekata za Grad Umag.

- Riječ je, dakle, o strateškim i dugoročnim investicijama koje će u potpunosti promijeniti i osuvremeniti izgled grada te podignuti kvalitetu i sigurnost života građana. S veseljem ističem da je gotovo 80 milijuna kuna od 150 planiranih za investicije dobiveno iz europskih i državnih fondova za što je uloženo jako puno rada i truda. U uobičajenim okolnostima za realizaciju ovih investicija potrebno je pet godina rada, stoga će svima nama trebati malo strpljenja idućih mjeseci zbog intenziteta radova i otežanog kretanja po Umagu. No siguran sam da ćemo po okončanju radova svi biti ponosni na naš Umag, naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Projekti:

1. U sklopu mega projekta „Smart city - Green city“, pri kraju su radovi na izgradnji sustava vodozaštite grada od mogućih poplava. Rekonstruirano je 500 m dugog kanala, odnosno izgrađen je novi kanal dug 1.300 m. Dovršava se gradnja dvaju mostova, odnosno prijelaza kanala, preko prometnica prema Bujama i u Kolodvorskoj ulici. Investicija s pripadajućim oborinskim sustavom iznosi cca 14 milijuna kuna i time će Umag konačno biti zaštićen od poplava kakva se dogodila 2010. godine. Investitori su Hrvatske vode i manjim dijelom Grad Umag.

2. Izgradnjom i rekonstrukcijom Kolodvorske ulice, s dva prolazna prometna traka  i dva odvojna, u potpunosti će se riješiti prometne gužve i time osigurati sigurnost vozača. Kroz novu Kolodvorsku aveniju izgradit će se sva komunalna infrastruktura (vodovod, plin, kanalizacija, oborinska odvodnja, suvremena javna rasvjeta, DTK, biciklistička staza te prometne i pješačke površine). Ukupna vrijednost investicije, sa svim pripadajućim radovima, iznosi cca 14.000.000,00 kuna, a investitori su najvećim dijelom Hrvatske Ceste, a manjim dijelom  Hrvatske Vode i Grad Umag.

3. Grad nastavlja s projektom mediteranskog gradskog parka Humagum, koji će se protezati duž cijele gradske rive. U realizaciji je nastavak uređenja parka za što će se ove godine izdvojiti cca 1 milijun kuna, a investitor je Grad Umag. Radi se o investiciji koja će razveseliti sve građane i turiste jer ćemo dobiti novo mjesto okupljanja i boravka, jedinstvenog spoja gradske rive, mora i mediteranskog parka po čemu ćemo biti prepoznati.

4. Investiciju novog gradskog trga u Ulici 1. svibnja, kao novog dnevnog  boravka grada na kojem će se organizirati razni sadržaji i koji će promijeniti izgled grada Umaga, planiramo započeti krajem godine. Investitor ja Grad Umag, a planira se u konačnici utrošiti cca 10 milijuna kuna.

5. U tijeku je rekonstrukcija Ulice Dante u centru grada, gdje se gradi ili rekonstruira sva infrastruktura, od fasada zgrada, kanalizacije koja uopće nije postojala pa sve do vodovoda, plina, oborinske odvodnje, javne rasvjete te propusta koji će omogućiti HEP-u spuštanje niskonaponske mreže s fasada u zemlju. Ujedno, proširuju se pločnik i parkirališta te se nastavlja popločavanje istarskim kamenom. Investitori su Grad Umag, 6. Maj i Hrvatske vode, a ulaganje iznosi cca 5 milijuna kuna.

6. Dovršetkom ulice Dante, na kraju iste, planira se izgraditi novi rotor s novim ulaskom u parking Robne kuće. Izgradnjom potrebne komunalne infrastrukture i oborinske kanalizacije zaštitit će se centar grada od mogućih poplava. Grad Umag planira utrošiti cca 3 milijuna za investiciju. Za rekonstrukciju i izgradnju ostale komunalne infrastrukture na cijelom području Grada Umaga i svih naselja planira se utrošiti cca 15 milijuna kuna, čime se kontinuirano podiže komunalni standard.

7. Mega projekt „Smart city – Green city“ uključuje i plinofikaciju grada. Nastavlja se spajanje naselja Vrh na plinsku mrežu te je započela plinofikacija naselja Komunela, u dužini od 5 km, za što je osigurano oko 5 milijuna kuna. Plinofikacija je bitna zbog smanjenja troškova za gospodarstvo i manjih troškova za građane. No, plinofikacija je važna i u smislu zaštite okoliša i zdravlja građana zbog svojih ekoloških prednosti i karakteristika.

8. Da je Umag zeleni i održivi grad potvrđuje i činjenica smo prvi u Istri koji smo uspjeli iz europskih fondova dobiti 18,7 milijuna kuna za sanaciju odlagališta otpada „Donji Picudo-istok“, na zadovoljstvo svih građana okolnih naselja. Investiciju od cca 20 milijuna kuna osim iz europskih fonova manjim dijelom financira i tvrtka 6. Maj.

9. U obrazovnom polju, u sklopu strateškog projekta "Umag – grad djece 2010.-2020.", u tijeku je izgradnja dječjeg vrtića Radost-Gioia u Komuneli, čija će realizacija u konačnici iznositi oko 30 milijuna kuna. Iz europskih fondova i Fonda za zaštitu okoliša dobili smo cca 6 milijuna kuna, a ostatak su sredstva Grada Umaga. Dovršetkom izgradnje novog centralnog vrtića Umag će biti vodeći grad u Hrvatskoj po standardima u predškolskom obrazovanju,  skrbi i ulaganju u odgoj djece u vrtiću.  

10. U punom su jeku i radovi na izgradnji područne škole i vrtića Petrovija, objekta od iznimne važnosti u očuvanju identiteta okolnih naselja. Kao i vrtić u Komuneli, i ovaj je objekt dijelom sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna vrijednost investicije je oko 7 milijuna kuna. Investitor je Grad Umag.

11. Grad Umag se razvija i raste, stoga je izgradnja stanova za mlade od iznimne važnosti. Radovi na izgradnji stanova odvijaju se u sklopu programa poticane stanogradnje,  jedan od najuspješnijih projekata u kojem do izražaja dolazi suradnja države i Grada. Dovršetkom izgradnje 50 obitelji će si osigurati svoj dom po povoljnim cijenama od cca 1040 eura po m2. Investicija gradnje s pristupnim prometnicama i infrastrukturom iznosi cca 25 milijuna kuna, a investitori su državna agencija APN i Grad Umag.

12. Trenutno, u suradnji sa Županijom, Grad Umag većim dijelom u iznosu od 1 milijun kuna financira rekonstrukciju zgrade Doma zdravlja, odnosno prostora za rad Hitne medicinske pomoći kako bi i na taj način, osim redovnog sufinanciranja, podignuli kvalitetu medicinske skrbi. Za opremanje poduzimamo niz aktivnosti kako bi sufinancirali i time pomogli kupnju potrebnih zdravstvenih aparata.

24. travanj 2024 04:37