Hrvatska
StoryEditor

‘Ovo je maskenbal, zato sam reagirao jače nego što ste navikli‘

18. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Predsjednik Republike Ivo Josipović u Brgudcu u Istri prisustvovao je obilježavanju 70. obljetnice Prve istarske partizanske čete. Ondje je komentirao i svoj sukob s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća.

Predsjednik je uvjeren, prenosi Dnevnik.hr, kako se na meti Milorada Pupovca i Novosti našao zato što je na proslavu Oluje u Knin pozvao i Veljka Đakulu manjinsku struju koja je konkurentska Miloradu Pupovcu. Pravi razlog Pupovčeva nezadovoljstva je, tvrdi predsjednik, Josipovićevo zalaganje za pluralizaciju na sceni sprske nacionalne manjine.- Nije se reagiralo na pravi razlog nezadovoljstva, a to je moje zalaganje da se što više pripadnika srpske manjine, posebno istaknutih ljudi, pojavi u Kninu, što predstavlja pluralizaciju - rekao je Josipović. - Dakle, ide se drugim putem koji nije korektan, koji je maskenbal. Stoga je to izazvalo jaču reakciju nego što ste to navikli od mene - pojasnio je predsjednik Josipović te dodao kako se izmišlja da on želi utjecati na financiranje jedne novine koje inače ima 200 do 300 primjeraka i u tom je smislu nerelevantna.

Na pitanje hoće li prijaviti Pupovca s obzirom na to da je rekao da dobiva pritužbe od pripadnika srpske nacionalne manjine na rad predsjednika Srpskog narodnog vijeća, Josipović je odgovorio da ga neće prijaviti jer tu, kako je rekao, nema kaznenog djela. Njemu su, kaže, Srbi iz Vukovara i nekih drugih gradova samo izrazili nezadovoljstvo radom Pupovca.- Pustimo osobne stvari, jer mislim da je vrlo važno razgovarati na načelnoj razini o tome kako se brinemo svi skupa o manjinskim pravima - rekao je Josipović.Josipović je opovrgnuo da na ovaj način namjerava politički umiroviti Milorada Pupovca. Rekao je kako apsolutno nema nikakve namjere miješati se u to te je izrazio uvjerenje da će Pupovac još puno puta biti izabran u Sabor.- Nemam se namjeru miješati koga će manjine birati. Zanimljiva je teza Pupovca da budem vođa srpske manjine, kao da postoje dvije Hrvatske. Jedna Hrvatska u kojoj sam ja predsjednik i druga Hrvatska u kojoj je on predsjednik. Ja sam predsjednik svih građana Republike Hrvatske i svima želim dobro - rekao je Josipović.

19. travanj 2024 17:01