12. svibanj 2016.

Ovo su najbolji projekti društveno odgovornog poslovanja

lider.media
lider.media

Hrvatska udruga poslodavaca dodijelila je nagrade tvrtkama koje su u prošloj godini imale najbolje projekte društveno odgovornog poslovanja na područjima brige za zaposlenike, brige za zajednicu i brige za okoliš te za promicanje društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca.

Nagrada je utemeljena u okviru EU projekta „Društveno odgovorno poslovanje za sve“ (CSR for all) i nastavila se razvijati kao redovna aktivnost kojom HUP potiče primjenu načela DOP-a u poslovanju.

- HUP kao nositelj inicijative Ujedinjenih naroda, Global Compact, već godinama radi na promociji principa društveno odgovornoga poslovanja u Hrvatskoj. Nagradom za primjere dobre prakse  društveno odgovornog poslovanja željeli smo onima koji na tome području rade kvalitetne iskorake odati priznanje, ali i omogućiti da se za takve prakse čuje. O dobrim primjerima treba više govoriti kako bi bili inspiracija i poticaj drugima. Velik broj prijavljenih projekata, njih više od 100, potvrđuje da je društveno odgovorno poslovanje itekako prihvaćeno i prisutno u hrvatskim tvrtkama, istaknula je tom prilikom predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Svečanoj dodjeli nagrada nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je osobno uručila Veliku nagradu Gordani Kovačević, predsjednici Uprave Ericsson Nikole Tesle. Velika nagrada dodjeljuje se tvrtki koja je pokazala najbolju cjelovitu primjenu načela DOP-a s projektima u sva tri područja za koja se dodjeljuju nagrade – brige za zaposlenike, brige za okoliš i brige za zajednicu. 

- Posebnu važnost u današnjem društvu zauzimaju pitanja gospodarske, socijalne i razvojne politike. Potrebno je započeti provedbu sveobuhvatnih reformi koje će olakšati poslovanje i učiniti Hrvatsku privlačnijom za poslovanje domaćim i stranim poduzetnicima. To je odgovornost javnog sektora koji mora osigurati razvoj dobre poslovne klime i omogućiti društveno odgovorno poslovanje. S naše je strane potrebno potvrđivati vrijednost općim, a ne partikularnim ciljevima i interesima. Važno je uvođenje prakse planiranja cjelokupnog razvoja jer takvim pristupom izravno potičemo i razvoj društveno odgovornih tvrtki. One svojom praksom čuvaju same temelje hrvatskog društva kroz očuvanje načela ljudskih i radnih prava, zaštite okoliša i razvijanje etičkih odnosa. Pokazuju nam kako je moguće uz malo volje i truda stvoriti ozračje međusobnog razumijevanja i učiniti Hrvatsku boljim mjestom za život. Društveno odgovornim tvrtkama treba pružiti odgovarajuću potporu i pozornost od strane predstavnika politike RH, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dobitnici nagrada u kategoriji malih tvrtki:- briga za okoliš: Sustav javnih bicikala – Next bike za projekt „Smanjenje emisija CO2“- briga za zajednicu: M.E.P za projekt „Učinkovit menadžer i uspješan tim“

Dobitnici nagrada u kategoriji srednjih tvrtki:- briga za okoliš: Energy Plus za projekt „Energy Plus iz centra svijeta doprinosi ekologiji“ - briga za zajednicu: Bernarda za projekt „Briga za zajednicu“- briga za zaposlenike: Biovega za projekt „Integracija temeljnih vrijednosti“

Dobitnici nagrada u kategoriji velikih tvrtki:- briga za okoliš: Spin Valis za projekt „Zeleni krug u proizvodnji drva“ i Vetropack Straža za projekt „Pročišćavanje otpadnih plinova“ - briga za zajednicu: Hrvatska pošta za projekt „Sačuvajmo njihov zagrljaj“- briga za zaposlenike: Cemex za projekte „Osobna sigurnost procjene rizika“, „Kartice izbjegnuto/opasno“ i „Sigurnosno zaključavanje strojeva“

Dobitnik nagrade za promicanje društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca, koja je kao novost uvedena ove godine, je tvrtka Biovega za projekt „Promicanje visokih standarda etike i kvalitete u ekološkom poslovanju“.