Hrvatska
StoryEditor

Ovo su strateški ciljevi IT menadžera u Hrvatskoj

10. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Četvrti Combis Technology Day obilježili su rezultati istraživanja Combisa i IDC-a o strateškim ciljevima IT menadžera za 2016. te inovativna rješenja za poslovanje.

Combis je neposredno pred sâm Technology Day proveo istraživanje među IT zajednicom u Hrvatskoj. Rezultati su pokazali da su glavni strateški ciljevi IT menadžera u Hrvatskoj snižavanje IT troškova (42 posto) i jačanje povezanosti između IT-a i poslovanja (41%), a zatim unapređenje/redizajn poslovnih procesa (39%).

Predstavljeno je i istraživanje koje je IDC proveo na tržištu srednje i istočne Europe (CEE). Prema njemu IT menadžerima u CEE regiji prvi je prioritet uvođenje promjena i provedba transformacije (38%), na drugom mjestu je jačanje povezanosti između IT-a i poslovanja (36%), a na trećem mjestu je efikasnije korištenje korporativnih podataka (34%).

- Sve je čvršća veza između razvoja poslovanja i IT-a pomoću koje se detektiraju procesi koji doprinose efikasnosti i stabilnosti poslovanja te se uvodi sve naprednija optimizacija. Ipak, kako su naši rezultati i pokazali, i dalje postoji snažan pritisak na snižavanje troškova IT-a. Slijedeći te trendove, danas predstavljamo napredna rješenja za poslovanje koja omogućavaju razvoj poslovanja uz pomoć tehnologije, vodeći računa o troškovima, a pogotovo o brzini implementacije IT servisa, naglasio je Domagoj Pehar, direktor sadržaja ovogodišnjeg Combis Technology Daya i tehnički direktor Sektora IP komunikacija u Combisu.

Pehar dodaje kako kompanije trebaju razmišljati dugoročno, što je dokaz da vjeruju u svoju poslovnu budućnost te se hrabrije okrenuti prema razvoju tehnologije i stvaranju okruženja unutar tvrtke na način da upravo IT bude jedan od značajnih pokretača inovacija u poslovanju.

U nastavku Combis Technology Daya predstavljene su dvije studije slučaja disaster recovery implementacije uz pomoć vodećih rješenja za enterprise virtualizaciju i replikaciju podataka između više podatkovnih centara. Napredna rješenja predstavljena su i u pogledu sigurnosti - sudionici su mogli čuti kako spriječiti prijetnje prije, za vrijeme i nakon napada koristeći Cisco sigurnosna rješenja. U pogledu infrastrukture govorili smo o prednostima integrirane infrastrukture i VersaStack rješenju koje je nastalo u suradnji Cisca i IBM-a.

Mnogo pozornosti privukla je inovacija iz Cisca koja omogućava snažnu WAN mrežu za zahtjevne aplikacije bez velikog ulaganja. Riječ je o konceptu Cisco inteligentne WAN mreže (IWAN) koja je svjesna aplikacija, koja optimalno koristi sve raspoložive kapacitete primarnih i backup linkova, a pritom vodi računa o poslovnoj važnosti aplikacija. Među predstavljenim temama istaknula se prezentacija o Combis Big Data platformi - Huskyju. Ovo napredno rješenje za podatke pruža razne mogućnosti poput heat mapa, prikaza kretanja ljudi na nekom području, primjerice turista, ali i transakcija na dnevnoj ili mjesečnoj razini. Husky pruža uvid u uzorke ponašanja potencijalnih kupaca ili korisnika tamo gdje ih nitko drugi ne prepoznaje što ga čini prijeko potrebnim alatom za konkurentno poslovanje u cijelom nizu gospodarskih sektora.

24. travanj 2024 18:22