28. lipanj 2016.

Ovo su tri trenda koja će promijeniti bankarski sektor kakav danas poznajemo

lider.media
lider.media

Dok nastoje ići ukorak sa složenim i brzo razvijajućim tržištem financijskih usluga, središnje banke analiziraju novo i nejasno definirano okruženje. U svom novom izvješću Central banking 2020: Ahead of the curve PwC-ova grupa za usluge središnjim bankama istražuje kako se središnje banke mogu nositi s brzim promjenama u društvima, gospodarstvima i komunikacijama te tako nastalim sistemskim rizicima. S obzirom na regulatornu reformu koja još uvijek hara bankarskim sektorom, lako bi bilo reći da su propisi jedna od ključnih odrednica koja će oblikovati budućnost ovog sektora. Međutim, ovdje su u igri sile koje su dublje od propisa, koje se kreću od značajnih promjena u tehnologiji i očekivanjima javnosti, do migracija „bankarskih” aktivnosti izvan tradicionalnog bankarskog sektora.

PwC smatra da će upravo te šire promjene u konačnici odrediti na koji će se način bankarski sektor kao cjelina reformirati te koju će ulogu i oblik morati imati bankarski propisi. Na temelju tih opažanja PwC-ova grupa za središnje banke osmislila je tri hipoteze i njihove implikacije za središnje banke.

1. Bankarske usluge sve će se više pružati izvan reguliranog bankarskog sektora

PwC očekuje da će se nastaviti rušiti prepreke za ulazak subjekata koje nisu banke u sektor pružanja „osnovnih“ bankarskih usluga, a broj poveznica između tradicionalnih i bankarskih institucija u sjeni povećat će se. Središnje banke naći će se pred izazovom nadzora sve većih granica sektora u područjima kao što su kreditiranje, nove digitalne valute, bankarstvo u sjeni i poslovni modeli koji koriste tehnologiju blockchain. Takvim se razvojem stvaraju decentralizirane mreže u stvarnom vremenu i potencijalno se redefiniraju transakcije plaćanja i trgovanja.

- Očito je da su središnjim bankama potrebne nove vještine i sustavi kako bi išle ukorak s trendovima. To, primjerice, znači da će se velika količina sredstava morati uložiti u prediktivne alate za analitiku podataka kako bi se moglo utvrditi u kojem se dijelu financijskog sustava nakupljaju rizici. Središnja banka koja u potpunosti iskorištava mogućnosti koje joj nude veliki podaci, uključujući i kroz razvoj strategije za podatke i osiguravanje pristupa svojim podacima široj publici radi poticanja intelektualnog rada i stvaranja ideja, imat će sigurnu prednost pred drugima, rekao je voditelj grupe za središnje banke pri PwC UK Jeremy Foster.

2. Banke moraju ulagati mnogo te ponovno otkriti i potvrditi svoju bit u društvu

Banke i dalje imaju neke prednosti, no da bi bile dio budućnosti moraju ulagati mnogo, ponovno otkriti i potvrditi svoju bit u društvu, kao i osigurati stalnu potporu kreatora politika. Iako okaljani financijskom krizom brendovi i ugledi banaka i dalje su uvelike prepoznatljivi i potencijalno moćni, a to se temelji na bliskosti,  iskustvu i regulativi. Kako bi potvrdile svoj položaj, bankama će biti vrlo važno ponovno izgraditi povjerenje i ispuniti očekivanja javnosti, a to mogu učiniti promjenom kulture i ponašanja svojih organizacija. Moraju pokazati da su njihove ponude usluga sigurne, cjelovite, pouzdane i kvalitetne.

- Vjerujemo da će središnje banke odigrati važnu ulogu u olakšavanju javne rasprave o tome što društvo želi od bankarskog sustava. Rezultat te rasprave također će odrediti i ulogu središnje banke u upravljanju željenim financijskim sustavom i širim gospodarstvom, dodje Foster.

3. Regulatori i propisi moraju radikalno promijeniti smjer i prebaciti se s propisivanja na zaštitu

Ako će se bankarske usluge raspršiti na širem području, bilo bi logično da se u propisima i javnoj politici fokus preusmjeri s institucija na tržišta i usluge. PwC smatra da bi propisi o poslovnom ponašanju trebali postati primarna regulativa na razini poduzeća, s ograničenim oblikom regulative na razini regulatora financijskih institucija i cjelokupnog financijskog sustava koja je sve više usredotočena na probleme u samom sustavu nego na poduzeća.

- Razumljivo je da su središnje banke i regulatori usredotočeni na to da osiguraju da banke ne postanu toliko velike da bi mogle propasti. No propisi koji tako nastaju ponekad se mogu činiti izolirani i fragmentirani. Kako bi se to spriječilo, regulatori i središnje banke moraju ponovno povezati regulatorne spone i učiniti propise izvedivima za poduzeća koja nadziru, zaključuje Foster.