Hrvatska
StoryEditor

Ovo su udarne vijesti na naslovnicama najkonzumiranijih dnevnih novina

19. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

U svibnju se izrazito dominantnom temom pokazala politika, bar kad se radi o Večernjem i Jutarnjem listu. Udio tematike vezan za politiku na naslovnicama Večernjeg lista iznosi 79% od ukupnog broja naslovnica, a na naslovnicama Jutarnjeg lista 76%. U 24 sata dominantna je crna kronika s udjelom od 35%, pokazuje analiza Press Clippinga.

Kaos/kriza u vlasti udarna je tema na naslovnicama Večernjeg lista u svibnju (Most šuti, a Orešković brani Karamarka; Petrov: Karamarko mora otići iz Vlade;  Karamarko se bori da preživi u Saboru; Orešković izabrao Karamarka da spasi Vladu; Nova inicijativa – Karamarko i Petrov izlaze iz Vlade, nema novih izbora...). Vezano za tematiku na naslovnicama su najavljeni i veliki intervjui s Tihomirom Oreškovićem te s čelnicima HDZ-a i Mosta. Udio tematike vezan za crkvu je na drugom mjestu, a Večernjakova akcija: 100 poteza za lakši život je na trećem mjestu, koje dijeli s već navedenim intervjuima. Ostale su se teme samo jedan dan našle na naslovnici.

Ukupno gledajući sve teme s naslovnica Večernjeg lista, udio vezan za politiku se u odnosu na prošli mjesec i povećao, u travnju je iznosio 70%, a sad je dostigao 79%. Slijedi tematski sklop koji se odnosi na crkvene teme (misterij Tijelova; đakonice – hoće li žene moći vjenčavati, krstiti i pokapati poput đakona?; Biskup Križić koji poručuje da se gayevi trebaju uključiti u život Crkve). Gospodarstvo te životne priče su sklopovi koji su jednako zastupljeni, a najmanje je zastupljen sport.

U svibnju je na naslovnicama Jutarnjeg lista udarna tema također kaos/kriza u vlasti (Mobilizacija HDZ-a protiv Mosta; Orešković prvi put protiv Mosta; Panika u HDZ-u...). Slijedi tematski sklop koji obuhvaća najavu ekskluzivnih intervjua na naslovnicama, u svibnju su intervjui bili s Tihomirom Oreškovićem, Božom Petrovim te Tomislavom Karamarkom. Slijede tri teme koje su jednako zastupljene, radi se o procesu oko Ine i ugovoru s MOL-om, zatim o slučaju Ane Karamarko i ugovorima i akcija oporbe zbog istih, te reforma obrazovanja.

Jutarnji je list također povećao udio političkih tema na naslovnicama te u svibnju iznosi 76%, što je povećanje za čak 19% u odnosu na travanj. Drugi je tematski sklop vezan za školstvo i obrazovanje. Slijede teme vezane za gospodarstvo te savjete za zdravlje, a najmanje je zastupljena znanost.

Udarne vijesti na naslovnicama 24 sata su one vezane za nesreće, nestale, nasilje, to jest crna kronika (Dječak pao s hotela; Utopili se bratići stari 2 i 3 godine; Umrla na maturalnoj večeri; Žena zarila mužu nož u srce...). Slijede teme vezane za nagradne igre koje su povezane s Europskim prvenstvom i Hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Jednako su zatupljene teme vezane za reformu obrazovanja te za apel koji su roditelji njegovatelji uputili ministrici Juretić - Mijenjajte loš zakon/Vlast dramatično reže prava invalidnoj djeci. Ostale su se teme kao udarne na naslovnici  javile samo jednom.

Za razliku od Večernjeg i Jutarnjeg lista, na naslovnicama dnevnih novina 24 sata, politika se nalazi tek na trećem mjestu i to s udjelom od 17%. Najzastupljenije su teme vezane za crnu kroniku, a slijede one vezene za nagradne igre, poklone i zabavu. Dva sljedeća tematska sklopa, nakon politike, jednako su zastupljena na naslovnicama – savjeti o zdravlju i školstvo i obrazovanje, a najmanje zastupljene teme su vezane za poznate/javne ličnosti na naslovnicama (Severina).

Dominantnom temom na naslovnicama pokazala se politika, bar kad se radi o Večernjem i Jutarnjem listu. Kod ova se dva dnevna lista udio na naslovnicama u odnosu na travanj još i povećao, kod Večernjeg lista za 9%, a Jutarnjeg za 19%. Jedino je kod 24 sata udio iste smanjen, za 10%, te više nije udarna tema mjeseca, već je na trećem mjestu.

25. travanj 2024 00:51