Hrvatska
StoryEditor

Ovršitelji zbog duga zaplijenili imovinu župe iz Bosiljeva

24. Ožujak 2014.

Unatoč pravomoćnoj ovršnoj presudi još od 2010. godine u korist ogulinske tvrtke Izgradnja Hoteli d.o.o. nad Župom „Svetog Mavre opata“ u Bosiljevu, tek danas je izvršena sudska pljenidba deset pokretnina koje su iz župnog dvora odvezene u Lučko gdje će po odluci karlovačkog Općinskog suda biti organizirana i dražba radi unovčenja ovršene imovine, procijenjene prilikom popisa pokretnina izvršenog u prosincu prošle godine.

Predmet spora je dug od stotinjak tisuća kuna za radove koje je na zvoniku crkve u Bosiljevu Izgradnja izvela još 1998. godine, a zajedno s kamatama tijekom godina ukupni dug narastao je na 280 tisuća kuna.

Župa iz svojih prihoda dug ne može namiriti, a iz ponašanja Kaptola, kojem se vjerovnik putem svoje odvjetnice Đurše Dragović Grahek obraćao radi nagodbe, oprosta dijela kamata i obročne otplate, kao da se nazire stav da on ne priznaje ovozemaljski sud.

Izgradnja hoteli morali su se prihvatiti ovakve ovrhe nad pokretninama s još neizvjesnim ishodom, s obzirom na to da su nekretnine ove župe od ranije hipotekarno opterećene dugom prema jednom istarskom poduzeću koji je s početne glavnice od oko četiri milijuna kuna s kamatom tijekom godina narastao na preko 15 milijuna kuna.

Prema nepotvrđenim izvorima, taj dug nastao je time što je prijašnji župnik župu opteretio jamstvom za neki kredit koji očito nije otplaćen, pa je sva imovina ove župe, osim crkve kao kulturnog dobra i groblja hipotekarno opterećena. S obzirom na blokadu računa, župa Sv. Mavra opata za prethodnih je župnika poslovala preko računa susjedne župe Sv. Magdalene u Prilišću u Općini Netretić.

Zaplijenjene pokretnine procijenjene su tek na 26 tisuća kuna, što nije dovoljno za namirenje cijelog duga.

- Ovrha je već trebala biti održana 5. rujna 2013. godine, a u prosincu su popisane stvari za ovrhu, koje su danas i odnesene, tako da su na zidu ostale samo slike kardinala Josipa Bozanića i pape Franje. Zagrebačka nadbiskupija sa svime ovime je upoznata, ali očito nije ništa dogovorila s ovrhovoditeljem - kazao je aktualni župnik Josip Priselac koji s nastankom ovih dugova nema veze.

Đurđa Dragović Grahek, odvjetnica Izgradnja hotela, kazala je da je u dogovoru sa svojim klijentom Ivanom Kločkim, osnivačem Izgradnje, u više navrata predlagala Zagrebačkoj nadbiskupiji i Kaptolu da oni pronađu rješenje da se podmiri taj dug, makar i obročno, ali svi su ti apeli ostajali bez odjeka.

- Župa Sv. Mavre opata uopće ne posluje preko svog računa, pa se na njemu nema što ovršiti. Kaptol na našu ponudu o eventualnom plaćanju u više obroka nije odgovorio, kao što nije prihvaćena ni naša ponuda da plate dug uz bitno umanjenje kamata, umjesto 280.000 da plate obročno ukupno 168 000 kuna, rekla je Dragović Grahek.

Ovrhom su zaplijenjene pokretnine samo iz službenog dijela župnog ureda, dok pokretnine iz stambenog dijela župnog dvora nisu bile predmet ovrhe. Ne ulazeći u to koliki će iznos biti unovčen prodajom pokretnina, a temeljem načela da dug postoji sve dok postoje dužnik i vjerovnik, odvjetnica Dragović Grahek izrazila je nadu da će Zagrebačka nadbiskupija ipak naći rješenje za podmirenje preostalog duga prema Izgradnja hotelima Ivana Klokočkog.

30. travanj 2024 21:50