Hrvatska
StoryEditor

‘Ozračene muhe‘ na neretvanskim mandarinama

04. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Neretvanske mandarine od napada sredozemne voćne muhe brane se steriliziranim mužjacima uvezenim iz laboratorija u Izraelu, gdje su bili izložen X-zrakama, nakon čega su ostali neplodni.

Ova za naše područje nova metoda u svijetu je poznata već četrdesetak godina. Primjenjuju je sve agrumarske zemlje, Španjolska, Tunis, Maroko, Južna i Srednja Amerika, Južna Afrika... iz kojih Hrvatska uvozi voće, a učinkovita je bila i kod suzbijanja CC muhe u Africi i ljudožderske muhe na američkom kontinentu, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, suzbijanje voćne muhe bez primjene kemijskih sredstava, koja na mandarinama godišnje nanese štetu veću od dva milijuna kuna, problem je s kojim se godinama bore neretvanski plantažeri. Kako muha uglavnom napada plod mandarine u vremenu zriobe (ubode ga polažući jaje, zbog čega se mandarina ucrva i istruli), isključena je primjena insekticida. Stoga se u dolini Neretve već nekoliko godina provodi projekt ‘oslobađanja sterilnih kukaca‘, kao revolucionarna metoda u suzbijanju sredozemne voćne muhe.

25. travanj 2024 07:22