Hrvatska
StoryEditor

Pad prometa industrije na stranom tržištu čak 34,3 posto

14. Ožujak 2013.

Hrvatska industrija u siječnju ove godine bilježi rast prometa na mjesečnoj razini za 1,4 posto, dok je na godišnjoj razini promet industrije pao za 14,3 posto.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine ukupni promet industrije, prema kalendarski prilagođenim podacima, pao je za 14,3 posto.

Time je treći mjesec za redom nastavljen pad prometa industrije na godišnjoj razini, a nakon što je u studenom prošle u odnosu na studeni 2011. godine zabilježen pad za 4,2 posto, a u prosincu je na godišnjoj razini zabilježen pad za 17,1 posto.

Statistika prometa industrije pokazuje da je na pad u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine najviše utjecao pad prodaje na stranom tržištu koji je iznosio 34,3 posto, dok je pad na domaćem tržištu iznosio 12 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, najveći pad ukupne prodaje u prvom mjesecu ove u odnosu na isti lanjski mjesec bilježe kapitalni proizvodi, za 34,7 posto.

Ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine smanjena je za 7,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,9 posto te energije za 6,8 posto. Na godišnjoj se razini bilježi porast prodaje samo kod trajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 23,9 posto.

Po podacima DZS-a, ukupni desezonirani promet industrije u siječnju je u odnosu na mjesec prije porastao za 1,4 posto. Pritom je na domaćem tržištu zabilježen rast prometa od 1,8 posto, dok je prodaja na stranom tržištu pala za 8,8 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u siječnju ove godine u usporedbi s prosincem lani ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 67,5 posto, no ta grupacija ima mali udio u ukupnom prometu industrije.

Na mjesečnoj je razini porasla i ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda za 6,8 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto, dok je prodaja kapitalnih proizvoda smanjena za 14,5 posto i energije za 2,2 posto.

DZS je do sada u statistici prometa industrije objavljivao i indekse novih narudžbi, no indeks narudžbi prestaje objavljivati radi promjene propisa Europske unije.

DZS prestaje objavljivati indekse novih narudžbi industrije, jer ih ukida EU (Uredba Komisije EU-a o ukidanju varijabli za industrijske nove narudžbe). Stoga je prestala proizvodnja indeksa novih narudžbi industrije za 2013., a time i njihovo objavljivanje u svim publikacijama DZS-a, objašnjavaju iz Zavoda.

25. travanj 2024 07:39