Hrvatska
StoryEditor

Pad se nastavlja - proizvođačke cijene manje i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

11. Prosinac 2013.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u studenom su bile 0,6 posto niže nego u listopadu, dok su prema studenom prošle godine smanjene za 2,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Bez cijena energije, proizvođačke su cijene u studenom na mjesečnoj razini pale za 0,2 posto, a na godišnjoj za 1,7 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u studenom su u odnosu na listopad smanjene za 0,7 posto. U odnosu na prošlogodišnji studeni bile su niže za 2,6 posto.

Cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali na stranim tržištima smanjene su prema listopadu za 0,5 posto, dok su prema studenom lani niže za 2,4 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u studenom su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji pale za 0,5 posto.

U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji proizvođačke su cijene pale za 1,2 posto, u rudarstvu i vađenju za 1,7 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini pak najizrazitiji pad proizvođačkih cijena u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine statistika bilježi u rudarstvu i vađenju, za 10,1 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale za 5,2 posto, a u prerađivačkoj industriji za 1,9 posto.

Istodobno je rast proizvođačkih cijena, za 3,5 posto, zabilježen u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša.

19. travanj 2024 16:25