Hrvatska
StoryEditor

Panenić: Ako treba, svi MOST-ovi ministri izlaze iz Vlade

30. Svibanj 2016.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić danas je, odgovarajući na prozivke s općeg sabora HDZ-a, poručio da bi MOST-ovi ministri mogli izaći iz Vlade ako Sabor ne izglasa nepovjerenje potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku.

- Potpredsjednik Vlade Božo Petrov već je rekao da će se Nacionalno vijeće MOST-a sastati i donijeti odluku, ali sačekajmo da završi cijela procedura i da vidimo rezultate glasanja u Saboru, pa ćemo onda donijeti odluku. MOST-ovi ministri su na Vladi glasali za odlazak Tomislava Karamarka iz Vlade i isto tako će glasati i MOST-ovi zastupnici u Saboru. Ako se donese takva odluka, svi ćemo istupiti iz Vlade, kazao je Panenić novinarima. Iako je uvjeren da se radi samo o privremenoj krizi vlasti, Panenić se osvrnuo i na prozivke da MOST šuruje s SDP-om. Ocijenio je da su vrlo nekonzistentne poruke iz HDZ-a, koji ih jedan trenutak naziva prijateljima, a drugi ih proziva. Što se tiče stavova da se arbitraže s INA-om trebaju prekinuti prije njihovog kraja, ministar gospodarstva nije nesklon tome, pod uvjetom da Vlada u službenim pregovorima uspije vratiti situaciju u INA-i na 2003. godinu. Ali je odbacio obrazloženja da zbog arbitraža država na odvjetničke i druge troškove postupka troši uludo novac.

- Ako govorimo o odvjetničkim troškovima, oni se mjere u milijunima. U odnosu na štetu koja se mjeri milijardama definitivno ne može biti izgovor da će par milijuna kuna nanijeti veću štetu. Ako odustanemo od arbitraže, vraćamo se na poziciju preuzimanja plinskog poslovanja iz 2009. godine kojom smo oštećeni za više milijardi kuna, rekao je Panenić.

Osim štete zbog preuzimanja plinskog biznisa, ugovorom iz 2009. izgubljen je nadzor nad upravom INA-e, pa tako i nad provedbom investicija i drugih obveza iz ugovora iz 2003. godine. Panenić je čak dobio i neke procjene koje govore da je Hrvatska dopunom ugovora iz 2009. godine oštećena za oko 20 milijardi kuna. U to je uračunata i svota izostalih investicija u rafinerije u Sisku i Rijeci. MOL-ov odštetni zahtjev u arbitraži kreće se oko milijardu eura, koje bi Hrvatska bila dužna nadoknaditi MOL-u i da nije arbitraža.

- Ako se postigne dogovor, pa i zaustave arbitraže mi moramo imati garanciju da će se investicije u INA-u nastaviti. INA je vrlo značajna kompanija, njen prihod čini preko 9 posto BDP-a, prema tome od strateškog je značaja i za Hrvatsku i želimo da bude uspješna na tržištu. Ugovor iz 2003. godine koji se ne provodi sad donosi investicije u rafinerije, širenje mreže INA-ine prodaje na susjednim tržištima, nova istraživanja, povećanje zaliha nafte to su sve pokazatelji INA-inog poslovanja, a sad su negativni, rekao je Panenić. Prema podacima kojima barata ministar gospodarstva, INA-ine rezerve nafte u međuvremenu su pale za 23 posto, proizvodnja za 30 posto, maloprodaja za 17 posto, a prerada nafte za 26 posto.

Ministar je još ustvrdio da nije obaviješten da je njegov kolega ministar vanjskih poslova Miro Kovač s mađarskim kolegom dogovorio da dvije vlade direktno pregovaraju o odnosima INA-e i MOL-a. Što se tiče potencijalnih pregovora koje namjerava osobno voditi premijer Tihomir Orešković, izrazio je očekivanje da MOL ponudi rješenje koje je njima zadovoljavajuće.

- Naša pozicija je jasna, povratak na 2003. godinu, rekao je Panenić.

20. travanj 2024 08:01