Hrvatska
StoryEditor

Panenić podsjeća Hernadija: MOL nije vlasnik, nego jedan od dioničara Ine

17. Listopad 2016.

Saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić u ponedjeljak je ocijenio neprimjerenim istup čelnika MOL-a Zsolta Hernadija u kojem poručuje da MOL može provoditi svoju strategiju sa ili bez Ine, istaknuvši da Hernadi bez osnove nastupa kao da je MOL većinski vlasnik, a ne jedan od dioničara Ine.

- Pozivam MOL da zajedno s hrvatskom Vladom u budućem vremenu razgovara o Ini kao o tvrtki, ulaganjima u Inu i suradnji Ine s MOL Grupom. Ovo kako oni nastupaju znači da im zapravo apsolutno ne treba ni jedan proizvodni kapacitet Ine, da smatraju kako bi proizvodnju u Hrvatskoj trebalo zaustaviti i da su dostatne rafinerije koje ima MOL grupa, poručio je Panenić.

Hernadi, kaže Panenić, govori zapravo s pozicije MOL-a te podsjeća da Ina "još uvijek nije integrirana u MOL-ovu grupu i ne može biti, jer MOL nije većinski vlasnik Ine i ne može konsolidirati njezine rezultate".

- Govorimo o suštinskoj realnosti, gdje MOL nije vlasnik, nego jedan od dioničara Ine. Tu je razlika Hernadijeva stava i vlasničke strukture Ine. Kad budu imali preko 50 posto, onda će moći konsolidirati poslovne rezultate. Ovako, to rade na neprimjeren način i degradiraju vrijednost Ine, smatra Panenić.

Kaže i kako bi rado da Hernadi "dođe kod nas i pojasni na koji način planira uvođenje tržišnog modela u Inu, ako trenutni već naziva planskom ekonomijom" i objasni zašto se do sada nije pristupilo Ini kao vertikalno integriranoj kompaniji.

Dodaje kako su u Ini izostale sve najavljene investicije te da je i Inina distributivna mreža značajno smanjena.

- Prema tome, vrlo bi interesantno bilo da dođe i to pojasni, a vjerujem da bi bilo upita i od naših institucija koje se brinu da pravna država funkcionira, rekao je Panenić.

Dodao je kako je iz Hernadijeve pozicije iz Mađarske jednostavno razgovarati, jer on ne dijeli sudbinu Ine, njezinih radnika, niti Hrvatske, u čijoj je energetskoj strategiji Ina definirana kao jedan od ključnih energetskih sustava.

Podsjećamo, predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi u intervjuu vodećem mađarskom web portalu Origo.hu, u povodu prošli tjedan usvojene dugoročne poslovne strategije MOL-a, poručio je, između ostaloga, kako će MOL Grupa slijediti svoj poslovni put i planove sa ili bez Ine.

16. travanj 2024 15:27