Hrvatska
StoryEditor

Parlamentarni izbori najvjerojatnije 8. studenoga

17. Rujan 2015.

Parlamentarni izbori najvjerojatnije će se održati u 8. studenoga. Iako to nitko još službeno ne potvrđuje, iz izvora bliskih vodstvima najjačih stranaka Lider saznaje da se i HDZ i SDP pripremaju upravo za drugu nedjelju u studenome.

Ne precizirajući datum izbora, i Tomislav Karamarko uoči početka posljednje sjednice Sabora rekao je da, ako se Sabor raspusti 25. rujna, očekuje ‘da to riješimo u studenom jer je ove patnje već previše, ovo je agonija‘. I predsjednik Sabora Josip Leko najavio je kako vjeruje da će odluka o raspuštanju Sabora biti donesena idućeg petka, 25. rujna, a da će stupiti na snagu 28. rujna, pa će od tog datuma ići rokovi za raspisivanje izbora. Na taj će način vladajuća koalicija izbjeći nedjelju 25. listopada, jer se izbori mogu raspisati najranije 30, a najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora.

Prve nedjelje iza 25. listopada pada blagdan Svih svetih, pa taj dan ne dolazi u obzir za izbore. S druge strane, izborima 8. studenoga izbjeći će se i dodatna politizacija obilježavanja obljetnice vukovarske tragedije, jer taj datum pada u tjednu između dviju nedjelja koje još uvijek mogu prema ustavnim rokovima ‘kandiditati za datum izbora - 15. Ili 22. studenoga. Zaoštravanje oko Vukovara, čini se, ne odgovara ni SDP-u ni HDZ-u. Zato je druga nedjelja u studenome zapravo datum koji se sam nameće. Pa, iako izbore raspisuje predsjednica, teško da će se suprotstaviti diskretnom, tihom ili makar prešutnom dogovoru dviju najjačih stranaka o izborima 8. studenoga.

17. travanj 2024 20:32