13. siječanj 2017.

Patria financira istraživanje metabolike na Institutu Ruđer Bošković

Finska kompanija Patria će u suradnji s hrvatskim Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, financirati offset projekt koji će omogućiti Institutu Ruđer Bošković usvajanje znanja i tehnologije u jednom novom području istraživanja – metabolomici.  Zajedno s genomikom i proteomikom, metabolomika je novo podruje istraživanja koje može dati uvid  u metaboličko stanje ukupnih biokemijskih događaja povezanih sa stanicom ili biološkom sustavu a bez prethodnih pretpostavki. Važna je za pronalaženje novih lijekova i dijagnostičkih alata koji se sve više primjenjuju u personaliziranoj  medicini.

Projekt, koji je danas predstavljen u finskom veleposlanstvu u Zagrebu, uključuje obuku hrvatskih znanstvenika na prestižnom Sveučilištu San Pablo CEU u Madridu, gdje će raditi na primjeni metabolike u istraživanjima raka dojke i raka prostate. Dok će Patria financirati projekt, on će savjetodavnim uslugama biti poduprt od strane stručnjaka iz Airbusa.

Institut Ruđer Bošković će kroz taj projekt modernizirati  i znatno povećati svoje istraživačke kapacitete . Istraživanje metabolike u Zagrebu otvorit će i nove mogućnosti za druge istraživačke centre, bolnice, industriju baziranu na vojnoj opremi te istraživanju i inovacijama, osobito u prihvaćanju i razvoju novih medicinskih proizvoda.

>>>Institutu Ruđer Bošković više od dva milijuna kuna za istraživanja