Hrvatska
StoryEditor

Pedeset posto lijekova na internetu je krivotvoreno

17. Veljača 2016.

Zadnjih godina sve je više krivotvorenih lijekova u svijetu, a trgovina njima čini oko 10 posto ukupne globalne trgovine lijekovima, uglavnom u Africi i Aziji.

Uz to se pretpostavlja da je oko 50 posto lijekova koji se kupuju preko interneta krivotvoreno, pokazuje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). U Hrvatskoj se nikada nisu pojavili krivotvoreni lijekovi u ovlaštenoj prodaji u javnim, privatnim i bolničkim ljekarnicama, veleprodaji lijekova i specijaliziranim prodavaonicama na malo. No, krivotvorine i lijekovi neodgovarajuće kakvoće pojavili su se na crnom tržištu u Hrvatskoj preko ilegalnog uvoza, neovlaštenih prodajnih mjesta, oglasnika ili elektroničke pošte. Stoga HALMED, Agencija za lijekove i medicinske proizvode, upozorava da kupnja lijekova na crnom tržištu može biti opasna za pacijente jer je u većini slučajeva podrijetlo tih lijekova nepoznato, kakvoća upitna te je vrlo često riječ o krivotvorenim lijekovima koji ozbiljno mogu ugroziti zdravlje i život pacijenata. U razvijenim zemljama, prema SZO-u, najviše se krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života, poput lijekova za liječenje erektilne disfunkcije, za liječenje pretilosti, intelektualni stimulansi, kortikosteroidi ili antihistaminici. Zemlje u razvoju bilježe najviše krivotvorina u liječenju po život opasnih bolesti, pa se krivotvore onkološki lijekovi, antibiotici, analgetici, kardiovaskularni lijekovi, antivirotici i antimalarici.

Stalni nadzor

- Lijekove, iz sigurnosnih razloga, građani trebaju kupovati isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi. Naime, prije stavljanja na tržište, svaki lijek mora proći opsežne provjere pri HALMED-u te zadovoljiti postavljene stroge zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti. Odobravanjem lijekova nadzor nad njima ne prestaje, već se oni i nakon stavljanja na tržište neprekidno prate kroz niz mehanizama poput, primjerice, provjere kakvoće iz prometa te prikupljanja i analize prijavljenih sumnji na nuspojave i drugo. Na taj način se hrvatskim pacijentima neprekidno osiguravaju jednako kvalitetni i sigurni lijekovi u zakonitim prodajnim mjestima i zahvaljujući ovako strogoj regulaciji dosad nikad nismo imali slučaj pojave krivotvorenog lijeka u zakonitom distribucijskom lancu – pojašnjava HALMED.

Na crnom tržištu nalaze se i lijekovi koje neovlaštene osobe distribuiraju i proizvode u neodgovarajućim uvjetima kako bi nezakonito stekle dobit. Tu se radi o organiziranom kriminalu, vele u HALMED-u, a krivotvoreni  lijekovi mogu sadržavati ispravne ili krive sastojke, biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne količine djelatnih tvari te biti u krivome ili krivotvorenom pakovanju. Ako lijekovi uopće ne sadrže djelatnu tvar ili je ona u manjoj količini od navedene, upitna je njihova terapijska vrijednost, kazali su u HALMED-u. U slučaju da sadrže toksične tvari, mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt pacijenta.

Zajednički logo

Krivotvoreni lijekovi se proizvode, prevoze i skladište u neodgovarajućim uvjetima što negativno utječe na njihovu kakvoću te su takvi lijekovi opasni po zdravlje i život korisnika. U HALMED-u daju primjer Nigerije, gdje je 1995. godine nakon cijepljenja s krivotvorenim cjepivom protiv meningitisa, umrlo čak 2.500 ljudi, većinom djece. Još jedan tragičan primjer se dogodio devedesetih godina kada je oko 190 djece umrlo u Nigeriji, Haitiju i Indiji nakon korištenja krivotvorenih sirupa za kašalj u kojima se umjesto pomoćne tvari propilenglikola nalazio antifriz dietilenglikol. HALMED poziva hrvatske građane da ne kupuju lijekove iz ilegalnog lanca opskrbe te da bilo kakvu sumnju u pojavu krivotvorenog lijeka obavijeste HALMED putem adrese elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

- Nažalost, internet vrvi lažnim stranicama i lažnim on-line ljekarnicama, a internetske stranice putem kojih se prodaju lažni lijekovi često izgledaju vrlo profesionalno i stručno što može dovesti pacijente u zabludu. Tako ponekad korisnici i nesvjesno, nabavljaju lijekove iz ilegalnog prodajnog lanca čime izlažu svoje zdravlje velikom riziku. Upravo zato u Europskoj uniji je donesena odluka o uvođenju zajedničkog loga pomoću kojeg će građani moći provjeriti je li pojedina e-ljekarna ovlaštena, odnosno zakonita, što je potvrda da su lijekovi koje ona nudi provjereni i sigurni za primjenu. U Hrvatskoj se, kao i u drugim zemljama članicama Europske unije, sada uvodi logo te se na internetskim stranicama Europske agencije za lijekove može među svim verzijama loga na nacionalnim jezicima zemalja članica vidjeti i hrvatska inačica – upućuju u HALMED-u.

Sigurnosne oznake

Prilikom razmatranja on-line kupnje lijekova pacijenti trebaju na internetskoj stranici potražiti logo i kliknuti na njega kako bi na stranicama nacionalnog regulatornog tijela provjerili nalazi li se internetska ljekarna na popisu te time dobili potvrdu njene sigurnosti i vjerodostojnosti. HALMED će na svojim internetskim stranicama objaviti i redovito ažurirati popis ovlaštenih internetskih ljekarni s poslovnim sjedištem u Hrvatskoj. Ako ljekarna nije na tom popisu, HALMED i Europska komisija preporučuju građanima da putem nje ne nabavljaju lijekove.

Problem krivotvorenih lijekova u porastu je na svjetskoj razini, što je prepoznato i u EU, stoga je Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća, u kojoj su temeljito razrađeni mehanizmi za borbu protiv krivotvorenih lijekova u legalnom distribucijskom lancu članica EU-a. Direktivom je, navodi Marina Pulišić, mag. pharm, članica Upravnog odbora Jadran galenskog laboratorija, uveden pojam sigurnosnih oznaka kao jedan od načina sprečavanja ulaska krivotvorenih lijekova u legalni lanac distribucije. Svrha njihova uvođenja je omogućiti identifikaciju, tj. potvrdu autentičnosti svakog pojedinog pakiranja lijeka. U dobro reguliranim državama, kakva Hrvatska bez ikakve dvojbe je, u distribucijskim kanalima nema krivotvorenih lijekova ili ih je jako malen broj, ustvrdila je Pulišić.

Čudesima do zarade

Opasnost ovisi o lijeku, dodaje, odnosno proizvodu za koji se lažno navodi da je lijek. Pulišić da je primjer prodaje putem oglasa u novinama popraćenim izjavama o ‘čudesnom‘ ozdravljenju. Često takvi oglašivači svjesno ulaze u prekršaj, otkriva, jer znaju da je manji iznos kazne koju će eventualno platiti od zarade koju će ostvariti na proizvodu.

- Glavni izvor krivotvorenih lijekova u svijetu je ilegalna prodaja putem interneta. Naručivanje lijekova internetom opasno je prije svega zato što je pitanje je li izabrani lijek pravi izbor za pacijenta. Također je upitno udovoljava li tako nabavljeni lijek standardima kvalitete, djelotvornosti i sigurnosti, je li pravilno čuvan i skladišten, a možda je i krivotvoren. Godine 2006. na europskom se tržištu pojavio krivotvoreni lijek protiv gripe oseltamivir (Tamiflu). Umjesto djelatne tvari sadržavao je samo laktozu i C-vitamin.      

- Lijekove preko interneta može se kupovati, ali samo preko ovlaštenih internet ljekarnica – naglasila je Pulišić.

Građani moraju biti potpuno sigurni za lijekove koje kupuju u našim ljekarnama da su prošli svu potrebnu kontrolu i da su ispravni, istaknula je. Trebali bi također biti kritični ako se upuste u kupnju preko drugih kanala koji nisu ovlašteni zato jer takvi proizvodi nisu provjereni niti sigurni za primjenu.

19. travanj 2024 23:20