Hrvatska
StoryEditor

Pelješki most za EU najbolja opcija

02. Svibanj 2013.
Piše:
liderhrt

Predstudija izvodljivosti koju je naručila Europska komisija pokazala je da je Pelješki most apsolutno najbolja opcija povezivanja juga Hrvatske s ostatkom države, izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči sjednice Vlade.

Pusić je najavila da će s potpredsjednikom EK Siimom Kallasom zaduženim za promet razgovarati i o Pelješkom mostu. - Dobili smo predstudiju izvodljivosti koja pokazuje da je most, apsolutno gledano, ne samo financijski, nego schengenski i politički te fitosanitarno i najbolja opcija. Mi moramo napraviti takav projekt da bude prihvatljiv, ali tu predstudiju naručila je Europska komisija i izabrala agenciju koja je radila tu studiju. U obzir su uzete dvije varijante mosta s pristupnim cestama i cestom po Pelješcu, koje su dobile 14 bodova, a primjerice koridor kroz BiH je dobio minus 19 bodova - kazala je Pusić.

Hrvatske ceste već su pripremile nacrt novog Pelješkog mosta koji se tek treba odobriti u Bruxellesu. Najvažnija je značajka da je novi projekt gotovo milijardu kuna jeftiniji od staroga. Most će biti uži, s dva prometna traka, a možda i niži. Za završetak kompletnog projekta trebat će oko 350 milijuna eura, što je 134 milijuna manje nego za stari projekt.

- Službeno, naše je stajalište da čekamo studiju o izvodljivosti. Ništa još nije odlučeno i EU se nije obvezao da će na bilo koji način to financirati. To je veliki projekt. EU upravlja velikim novcem i to će biti posebno razmatrano, jer svi žele dobiti novac iz europskog proračuna - izjavio je u razgovoru europski povjerenik za promet Siim Kallas za Hrvatski radio.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas u dvodnevnom je službenom posjetu Hrvatskoj. Sastat će se s najvišim hrvatskim dužnosnicima te obići zagrebački Glavni kolodvor i Luku Rijeka.

26. travanj 2024 01:59