Korona i biznis
05. rujan 2012.

Pet jamstvenih programa za potporu poduzetnika i obrtnika

lider.media
lider.media

Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG Invest) zaključili su sporazum o poslovnoj suradnji, čiji je cilj osiguranje kvalitetne potpore i uvjeta financiranja poduzetnika i obrtnika u segmentu malog gospodarstva, priopćeno je danas iz PBZ-a.

Nakon što su usvojeni novi jamstveni programi kojima se malim i srednjim poduzetnicima olakšava pristup izvorima financiranja te istodobno vrijednost jamstva podiže na razinu prvorazrednog instrumenta osiguranja, HAMAG Invest je započeo suradnju s poslovnim bankama.

Tako su i PBZ i HAMAG INVEST zaključili Sporazum o poslovnoj suradnji čiji je cilj osiguranje kvalitetne potpore i uvjeta financiranja poduzetnika i obrtnika u segmentu malog gospodarstva putem pet jamstvenih programa: "Novi poduzetnici", "Poljoprivrednici", "Likvidnost", "Rast" i "Inovacije".

Novi jamstveni programi HAMAG Investa obuhvaćaju različite potrebe obrtnika i poduzetnika prilikom financiranja tekućeg poslovanja ili novih projekata ulaganja te im pružaju kvalitetan instrument osiguranja u obliku bezuvjetnog jamstva na prvi poziv, navodi se u priopćenju PBZ-a.

Odobrena jamstva odnose se na osiguranje povrata dijela glavnice kredita koji će PBZ odobravati svojim klijentima - subjektima malog gospodarstva. Važnost jamstava tim je veća ako se uzme u obzir činjenica da su, zbog veće rizičnosti tržišnog okruženja u kojem poduzetnici posluju, u znatnoj mjeri iscrpljeni postojeći kvalitetni instrumenti osiguranja povrata kredita kojima se financiraju novi projekti.

Potpisavši ovaj Sporazum, što je svojevrsni nastavak suradnje Banke s agencijom prethodnicom HAMAG Investa, PBZ svojim klijentima koji nisu u mogućnosti ponuditi adekvatne instrumente osiguranja kredita omogućava povoljnije uvjete financiranja uz snižene kamatne stope i povoljnije naknade.

- U Privrednoj banci Zagreb orijentirani smo ka sustavnom praćenju projekata poticanja malog i srednjeg poduzetništva u Republici Hrvatskoj, a sve u cilju njegova razvoja i povećanja udjela u gospodarstvu. Ovime dodatno želimo pružiti partnersku podršku našim klijentima te dati poticaj njihovom daljnjem poslovanju i kroz ovu suradnju s HAMAG INVEST-om. Prvoklasna jamstva predstavljaju važan doprinos revitalizaciji tržišta i jačanju potražnje malih i srednjih poduzeća za novim kreditima kojima će se financirati novi projekti, a samim tim i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Siniša Špoljarec, izvršni direktor Sektora za upravljanje prodajom u PBZ-u.

Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG Investa kazao je da jedan od ciljeva HAMAG-a pružanje financijske podrške kvalitetnim projektima kroz koje se utječe na smanjenje nezaposlenosti, povećanje izvoza i gospodarski rast.