Hrvatska
StoryEditor

Petir tužila Belje EK zbog otkazivanja ugovora za 600 proizvođača mlijeka

17. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u petak je ustvrdila da je u Hrvatskoj proizvodnja mlijeka u prva četiri mjeseca ove godine pala za pet posto te je propalo 1200 malih proizvođača mlijeka

No, tu ne staju crne brojke. Petir je dodala kako je ovih dana Belje najavilo otkazivanje ugovora za 600 proizvođača mlijeka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

Europarlamentarka je o tome izvijestila povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana koji će istražiti cijeli slučaj i provjeriti o kakvim ugovorima je riječ. Petir je otkrila kako je pozvala i luksemburškog ministra poljoprivrede koji predsjeda Vijećem u kojem sjede ministri poljoprivrede, da "uputi i hrvatskog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, da donese ciljane, krizne mjere za sektor mljekarstva, koji je doista ugrožen".

- Žalosti me što je reakcija Jakovine u ovom slučaju izostala, jer je Belje, tvrtka-kćer od Agrokora, jednog od najvećih korisnika hrvatskog poljoprivrednog proračuna. Smatram da je nedopustivo da na ovakav način raskida ugovore s malim proizvođačima mlijeka, istaknula je Petir.

Rekla je da su najosjetljiviji sektori mlijeka i raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, koji su i vrlo osjetljivi na razini EU. No, kad je riječ o raspolaganju s poljoprivrednim zemljištem, napravljena je Studija na razini EU za 13 zemalja u koju nije uključena Hrvatska jer smo nova članica. Petir kaže kako je zatražila da se takvi pokazatelji naprave i za Hrvatsku. Riječ je o studiji koja je pokazala da u Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj dolazi do tzv. otimanja zemljišta od stranih tvrtki koje putem investicijskih fondova, osiguravajućih društava, ‘džepnih ugovora‘ kupuju to zemljište preko posrednika te na taj način mala obiteljska gospodarstva ostaju bez zemljišta, pišu mediji.

- Ono što je javna tajna, takve stvari se u Hrvatskoj na žalost već događaju unatoč zabrani koja je na snazi do 2016., a koja govori da se zemlja strancima ne smije prodavati - ističe Petir.

- Ako se nastavi na ovaj način voditi poljoprivreda gdje lokalno i domaće stanovništvo ostaje bez zemljišta, gdje mladi poljoprivrednici ne vide perspektivu, pa napuštaju selo, to će dovesti do umiranja hrvatskog sela, a ako nema sela i seljaka nema niti hrane, niti suvereniteta, niti čuvanja hrvatskog prostora i to predstavlja smrt ne samo za selo nego i za cijeli jedan narod, istaknula je.

Na kraju je Petir dometnula kako očekuje da Ministarstvo poljoprivrede ozbiljno shvati te poruke. 

18. travanj 2024 02:39