Hrvatska
StoryEditor

Petrinja počela vodnogospodarski projekt vrijedan 345 milijuna kuna

07. Srpanj 2016.

Predstavnici Hrvatskih voda i komunalnog poduzeća Privreda potpisali su u četvrtak ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava te sufinanciranju za veliki infrastrukturni projekt "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja". Projekt obuhvaća Petrinju i prigradsko naselje Mošćenicu, s ukupno 18 tisuća stanovnika. Ukupne je procijenjene vrijednosti gotovo 345 milijuna kuna bez PDV-a, a EU ga sufinancira sa 71 posto odnosno s gotovo 245 milijuna kuna.

Njegovom realizacijom, stanovnici petrinjskoga područja dobit će do kraja 2018. godine optimalno rješenje za dobavljanje i isporuku dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete te sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda kojim će se osigurati bolja zdravstvena zaštita i uvjeti za život. Obavit će se rekonstrukcija postojećega javnog sustava vodoopskrbe te rekonstruirati i dograditi javni sustav odvodnje. Izgradit će se i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Petrinje zajedno s pristupnim cestama.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, te Ugovor o sufinanciranju potpisali su ministar poljoprivrede Davor Romić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te direktor Privrede Zlatko Medved.

Ostvarenjem projekta Petrinjci će imati osjetno čišću Kupu, gubitke u vodoopskrbi će sa 60 smanjiti na 30 posto, ostvarit će bolju obranu od poplava, te će dobiti 80 kilometara kanalizacijske i 60 kilometara nove vodovodne mreže. Na taj će način 20.000 stanovnika trajno i kvalitetno riješiti problem vodoopskrbe, rekao je Zoran Đuroković.

- Ovo je samo prvi u nizu sličnih projekata. Već su osigurana ulaganja od 1,2 milijarde eura u vodnogospodarsku infrastrukturu Hrvatske. Očekujemo da će se tako povećati standard i vratiti život u mnoga urbana, ali i ruralna područja. Na taj ćemo način ujedno spasiti Kupu, Savu i druge rijeke. Mnogo sličnih projekata već je spremno i vjerujem da ću ih dosta još ja osobno potpisati, rekao je ministar Romić.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je rekao kako je Petrinja prva u zemlji po korištenju novca za energetsku učinkovitost i infrastrukturne projekte. Nakon potpisivanja ugovora, potpisnici i njihovi gosti, obišli su Mošćenicu, Slatinu i petrinjsku šetnicu, na kojima su simbolično obilježili početak radova.

25. travanj 2024 14:48