Aktualno Hrvatska Preporučeno

Petrov: Ako strateške tvrtke zaštitimo Ustavom nećemo trebati referendum

Ivana Tarnaj

Čelnik MOST-a i Predsjednik Sabora, Božo Petrov, najavio je da će zatražiti ustavnu zaštitu kompanija koje upravljaju prirodnim resursima,  vodama, šumama i od iznimnog su značaja za energetsku neovisnost, zaštite i Ustavom.

“Mi smo što se tiče Ine rekli da je jedan od modela i prodaja dionica HEP-a. Javnost će saznati što je nužno da bi se vratila Ina. Za Badnjak sam rekao da treba vratiti Inu da bismo stekli energetsku neovisnost, radna skupina djeluje i… javnost bi se trebala strpiti”, kazao je Petrov prema citatu N1.

“Što se tiče modela prodaje dionica HEP-a, ići ćemo na to da se Ustavom zaštiti da se zaštite one tvrtke koje upravljaju resursima – vodama, šumama, energetikom – da se ne dogode situacije kao što se dogodila u Ini. To trebamo dogovoriti s partnerima, ne želim da se ponovi ista situacija s Inom i s vodama, za 4, 8 ili 12 godina. U radnoj skupini raspravljamo s partnerom”, dodao je Petrov. Zaštiti li HEP Ustavom, Božo Petrov nada se izbjeći referendum o prodaji dionica kako bi se kupile dionice Ine.

“Sigurna podrška SDP-a”

“Ako se odredi ići na rješavanje Ine prodajom dionica HEP -a i ako se budu unijele ustavne promjene, vjerujem da će biti učinjeno mnogo. Ako ne bude ustavnih promjena vidjet ćemo”, kazao je o pitanju referenduma, pojašnjavajući: “Smatram da do referenduma ne treba doći ako su zastupnici i stranke svjesni što se može dogoditi. Ne želim političke trgovine vezane za Ustav – smatram da je ovo pitanje iznad svih pitanja. Izrada nacrta ustavnih promjena može krenuti s radom. G. Bernardić će ih podržati, s obzirom na izjave i stavove.”

>>>Anketa sugerira da model prodaje HEP-a za otkup Ine pada na referendumu

Čelnik MOsta uvjeren je kako će i SDP prihvatiti ovaj prijedlog MOST-a te je najavio da će o tome razgovarati s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem. Štete na naftnim postrojenjima Ine u Siriji ocijenio je privremenima i dodao kako ta postrojenja nisu nepovratno izgubljena.

Komentari